Igår, tisdag, rapporterade UNT att tolv procent av patienterna som legat på sjukhus i Uppsala läns landsting drabbas av infektioner i vården. Det är den näst sämsta siffran av alla landsting. Dessutom kritiserades landstingsledningen i våras av revisorerna för att ha försummat det förebyggande arbetet mot vårdrelaterade infektioner, VRI.
– Vi har dåliga siffror vad gäller VRI och det är inte tillfredsställande. På högsta ledningsnivå har vi inte insett problemets omfattning och jag håller med om att vi inte varit tydliga med behovet av samordning. Men idag tar vi frågan på stort allvar och mycket har redan förbättrats, uppger Vivianne Macdisi (S), landstingsråd i Uppsala.
För egen del säger Vivianne Macdisi att hon under våren insåg frågans vidd då revisorerna lade fram sin kritik och en rapport visade att Uppsalalandstinget hör till de sämsta i arbetet med patientsäkerheten.
Att Akademiska sjukhuset nu håller på att ersätta flerpatientsalar med enkelrum ser hon som ett steg i rätt riktning liksom det nyinrättade patientsäkerhetsteamet och en ny handlingsplan mot VRI.
Färre vårdplatser har lett till överbeläggningar, något som bidrar till smittspridningen. Vad vill du göra åt det?
– Vi måste inse att sjukhuset är en riskfylld miljö och därför bör särskilt utsatta grupper som äldre multisjuka vårdas på andra håll. Det kan ske i hemmet med stöd av mobila äldreteam eller inom närvården vilket ska minska överbeläggningarna.
Närvården är en slags lokala mindre enheter för slutenvård i nära samarbete med kommunerna där de sjuka ligger inne en kort tid. Närvårdsavdelningar finns i Östhammar och Enköping och nästa år även i Tierp.
Vad vill du göra ytterligare för att bekämpa VRI?
– En möjlighet är att styra mer med ersättningar, att verksamheterna får betalt för att uppnå vissa mål. I dag är målet att VRI ska minska med 10 procent, men det är för lite. Fast det avgörande är att personalen har kunskap och en arbetssituation som gör att de kan förebygga VRI.
En del ser bristen på sjuksköterskor och därmed en stressig arbetssituation som en orsak bakom VRI-spridning.
– Det här handlar inte bara om brist på sjuksköterskor. En minst lika viktig personalgrupp är undersköterskorna eftersom de så ofta sysslar med patientnära arbete. Vi bemannar nu upp undersköterskorna och de måste få rätt förutsättningar för att förebygga VRI.
– Vi måste även höja kraven på städningen. Det är viktigt med kontinuitet, att det är samma personer som städar och att de har rätt kunskap och bra rutiner. Vi har ett projekt där specialister fått ansvar för patientnära städning. Städning på sjukhus är en hel vetenskap, det är inte alls som att städa hemma.
Vad gör du om målen inte uppfylls och landstinget i Uppsala fortsätter att ligga dåligt till i VRI-mätningarna?
– Vi kan inte ha det så, då måste vi vidta ytterligare åtgärder. Det här är ett ständigt pågående arbete med växande risker bland annat genom resistenta bakterier och ett ökat inflöde av patienter från andra länder.
Vivianne Macdisi tror att det alltid kommer att finnas vårdrelaterade infektioner.
– Men vi måste få ner dem så mycket det går. Att åtgärda infektioner efter att de spridit sig inom sjukvården är mycket dyrare än att arbeta förebyggande.