Sjukhusmaten får underkänt

Förtroendet för mathanteringen på Akademiska rasar sedan sjukhuset började köpa färdiglagad mat från Västerås. Över 60 procent anser inte att de fullt ut får den kost de beställt. Kontakterna med köket har försämrats och det är svårt att få respons när kvalitén brister.

Trots den kritik som framkommer i undersökningen tycker patienterna på avdelning 78B att maten smakar. Anette Gustavsson, Katarina Pettersson och Alvar Gustavssonäter lunch med god aptit.

Trots den kritik som framkommer i undersökningen tycker patienterna på avdelning 78B att maten smakar. Anette Gustavsson, Katarina Pettersson och Alvar Gustavssonäter lunch med god aptit.

Foto: Robin Aron

Uppsala2010-09-08 06:17

Det visar en undersökning som landstingservice gjort. Avdelningarna har svarat på tolv frågor som är viktiga för patientkosten. I samtliga har resultaten rasat sedan förra undersökningen.
Störst är missnöjet med kostbeställningarna. Bara 39 procent av de avdelningar som svarat är helt nöjda med den kost de beställt. När maten producerades i eget kök var siffran 79 procent.
Avdelningarna får inte heller de varor de vill ha för att kunna göra frukost och mellanmål till sina patienter.

Två tredjedelar är inte nöjda med kostinformationen som ges och bara 17 procent anser att avvikelser i matkvalitén rättas till i tid. Kontakterna med köket har försämrats liksom hygienen i matvagnarna.
I kommentarerna till undersökningen säger avdelningspersonalen att maten blivit sämre med dålig variation. Dessutom har det blivit dyrare än förut ”och vi har inte budgeterat för det”. 
På avdelning 78B som tar hand om cancerpatienter har matvagnen just anlänt. Undersköterskorna Marie Eriksson och Christina Sedvall plockar ur de varma brickorna med crêpes. Trots det missnöje som kommer fram i undersökningen anser de att det är bättre nu än tidigare.
– I början var det katastrof. När maten hettades upp till 90 grader såg den hemsk ut, det har man åtgärdat. Nu är det mer ordning och på vår avdelning tycker vi att det fungera bra. Men visst var det bättre när vi hade ett eget kök. Vi förstår inte varför man måste ta maten från Västerås, säger de.

Det sortiment som avdelningarna kan beställa från har blivit smalare. Det går inte att få det där lilla extra som det gamla köket kunde ordna.
– Förut kunde man ju bara gå ner om det blev fel, hämta mer mjölk om det behövdes. Det går inte nu. Vi måste också beställa önskekost ett dygn i förväg. Vi har ganska mycket sånt eftersom våra patienter är svårt sjuka. Brödet som vi får från Västerås håller ett år i frysen, man undrar vad det innehåller, säger Marie Eriksson och Christina Sedvall.
Desserterna är de inte heller helt nöjda med. Det kan vara äppelpaj utan vaniljsås, ananasringar utan grädde eller en burk med någon sorts cheescake som inte smakar så bra.
Vid köket i Västerås tar kostchef Kristina Lönn undersökningen på största allvar, men hon vill inte säga vad hon tänker göra för att rätta till bristerna.
– Vi jobbar med ett åtgärdspaket. Men det vill jag först presentera för politikerna i kostnämnden i september. I övrigt vill jag inte lämna några kommentarer, säger hon.

Undersökningen visar på stora problem. Vad är din förklaring till det?
– Det brukar bli så här när man stänger ett kök. Efter ett tag vänder det uppåt igen. Men det tar tid. Vi är inte förvånade, säger Kristina Lönn.
Patienterna då, vad säger de? Enligt undersökningen så tycker flera att grönsakerna känns råa, maten saknar smak, är tråkigt upplagd, ser oaptitlig ut och väcker inte den matlust som är så viktig för att patienterna ska  friskna till snabbt.
Vid 78B är det dock ingen som klagar. De patienter som UNT talar med äter med god aptit, trots att ananasringarna saknar grädde.
Även Enköpings lasarett ingår i undersökningen. Där är fler nöjda med patientmaten nu än tidigare.

FAKTA

Politikerna i landstingsfullmäktige beslutade i maj 2009 att lägga ned produktionen av patientkost vid Akademiska sjukhuset.
Maten lagas sedan i januari i Västerås landstings nya storkök och körs i lastbil till Uppsala. Syftet med förändringen var att pressa priset per portion till 55 kronor och slippa undan en kostsam renovering av köket vid Akademiska sjukhuset.
Det har dock visat sig att varje portion kostar ungefär lika mycket att producera i Västerås som i Uppsala. Totalpriset ligger runt 64 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om