Sjuksköterska: "Det stod åtta män och skrek på mig"

Vårdpersonal på Akademiska tvingas möta nya typer av hot efter gängskjutningar. Sjuksköterskan Camilla vittnar om en otäck händelse nyligen som satt spår.

En skottskadad man kommer in på akuten. Snart bryter tumultet ut. Det här är andra gången som vårdpersonal och ordningsvakter på Akademiska sjukhuset får träna på scenarier kopplade till gängkriminalitet.

En skottskadad man kommer in på akuten. Snart bryter tumultet ut. Det här är andra gången som vårdpersonal och ordningsvakter på Akademiska sjukhuset får träna på scenarier kopplade till gängkriminalitet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2017-11-26 07:00

En man är skjuten och kommer in till akuten på Akademiska sjukhuset. Hans kompis som följer med är hotfull och utåtagerande och brottas ner av en av de ordningsvakter som vårdpersonalen tillkallat. Det visar sig att både den skottskadade och hans kompis har pistoler på sig. Snart stormar också en grupp på omkring tio män in som kräver att få komma in till vårdavdelningen dit den skjutne precis flyttats. När de inte får det blir de hotfulla och aggressiva. Polispatrullen som precis kommit till akuten försöker lugna ner situationen.

Det hade kunnat vara en scen ur verkligheten. Flera liknande händelser har inträffat de två senaste åren i samband med gängrelaterade skjutningar, när stora grupper av anhöriga och andra bekanta till den skjutne kommit till akuten och inte respekterat sjukhusets regler.

Men dramat just den här morgonen är på låtsas. "Övning pågår" står det i svart på stora gula skyltar vid ingången, för att de verkliga patienterna här inte ska bli skrämda.

– Det är jättebra med såna här övningar, så att man är mer förberedd när något sker. Allt händer ju så snabbt och då behöver man ha fått träna på hur man ska agera, säger Camilla som är specialistsjuksköterska i akutsjukvård och ledningsansvarig sjuksköterska under övningen.

Sitt efternamn vill hon helst inte uppge i tidningen. På namnbrickan hon bär står bara förnamnet.

– Det känns tryggast, för man vet aldrig vad en del personer kan ta sig till.

Camilla har jobbat på akutmottagningen i sexton år. Hot och våld har ökat de senaste åren, säger hon. Så rädd som hon blev vid en händelse för bara några veckor sedan har hon aldrig tidigare blivit på jobbet. En grupp aggressiva män kom in på akuten och krävde att få veta var en person som vårdades på sjukhuset var.

– För första gången under mina år som sjuksköterska fick jag hjärtklappning. Det stod åtta män och skrek på mig. Jag var i ett sådant underläge.

Camilla säger att hon inte bara blev rädd, utan också förbannad. Men ilska kan hon inte visa i en sådan situation.

– Jag måste behålla lugnet, annars är risken att situationen trappas upp. Jag försöker vara saklig och berätta hur det fungerar med sekretess och att vi inte kan ge dem uppgifterna. Men de förstår inte.

Så vad ska du göra i en sådan situation?

– Ringa på ordningsvakter och polis. Vårt uppdrag är ju att ge vård, inte att ta hand om aggressiva personer.

Personal på sjukhuset övar kontinuerligt stora händelser och riskfyllda situationer; det kan handla om allt från stora trafikolyckor till strömavbrott. Men scenarier kopplade till gängkriminalitet är nya. I våras hölls den första övningen, detta är den andra. Syftet är inte bara att personalen ska känna sig tryggare. Det är också ett sätt att hitta brister i rutinerna, säger Janne Andersson som är beredskapssamordnare på Akademiska sjukhuset och den som satt ihop dagens scenario. Personalen vet aldrig i förväg vad som kommer att hända under övningen.

– Det är hel kedja av händelser som ska klaffa. Vi vill kolla om personalen vet hur de ska agera, vilka de larmar och i vilken ordning. Men även om larmknappar funkar som de borde, om vi borde låsa fler dörrar och så vidare, säger han.

Hur gick dagens övning?

– Överlag bra, men vi hittar alltid sådant som vi behöver förbättra.

Akademiska sjukhuset planerar för åtminstone ett par sådana här övningar om året framöver, enligt Janne Andersson.

– Vi måste rätta oss efter omvärlden och nu har vi ju den här typen av gängkriminalitet i Uppsala. Det handlar om att vara beredda.

MER LÄSNING:

I september rapporterade UNT om en man i 20-årsåldern som dömdes för dödshot mot Akademiska sjukhusets akutmottagning.

LÄS MER: Dömd för dödshot på akuten

Problem som sprider sig

Stora grupper av anhöriga som uppträder aggressivt mot vårdpersonal efter gängrelaterade skjutningar har förekommit i flera år på sjukhus i Stockholm, Malmö och Göteborg; personal där har vittnat om hur de hotas med att dödas och våldtas. I Malmö låstes akutmottagningens dörrar redan för fem år sedan. De senaste två åren har akutmottagningarna även utanför storstadsområdena – däribland Uppsala, Norrköping och Västerås – tvingats möta samma typ av problem.

Det senaste året har det inträffat ett tiotal skjutningar i Uppsala. Två personer har dödats och sex har skadats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!