På akuten väntar tre personer. Alla har varit där förr och säger att så korta köer som det är den här dagen brukar det inte vara.
- Kanske beror det på uppmärksamheten i pressen. Folk tror att de får vänta väldigt länge och skjuter upp sitt besök, säger Olof och Birgitta Wennås från Uppsala.
Det innebär att läget kan vara det motsatta redan om några timmar och då slår akutens underbemanning igenom i form av ökade väntetider. Förutom läkare fattas sjuksköterskor. Avdelningschef Kristina Lundmark skulle behöva sköterskor till 200 arbetspass för att uppnå full bemanning i sommar.
- Även med reducerad bemanning så fattas personal till 124 arbetspass. Det är jättetungt. Alla får jobba övertid. Det blir minst två pass för varje anställd, säger hon.
Om det inte finns personal så tvingas hon beordra de som är lediga att komma in och arbeta.
- Det måste de göra för att skydda våra patienter. Bara de som har små barn kan undantas, säger Kristina Lundmark.
Hon skulle behöva ta in hyrsköterskor men det har landstingsledningen sagt nej till. I stället tvingas hon ta in all personal som finns under semestrarna; gruppchefer, utbildningssköterskor … alla som har kompetens. Sjukhusledningen sade på torsdagen nej till läkarnas vädjan om att ta in hyrläkare under sommaren. Jan Thorelius, ordförande i Sjukhusläkarföreningen är kritisk till det.
- Man har tagit ett principbeslut om att inte hyra in personal. Det är olyckligt, speciellt under sommaren när belastningen är hög och bara 13 av 22 läkartjänster är bemannade, säger han.
Läkarföreningen har gjort vad som går att göra fackligt. Nu sätter Jan Thorelius sitt hopp till Arbetsmiljöverket som gjort en inspektion på Akademiska och ställt krav på förbättringar. Enligt Kristina Lundmark är det inte enbart akutens fel att patienter får vänta. Akuten tar emot 55 000 besök om året. Totalt läggs i genomsnitt 49 patienter in på sjukhuset per dygn – 11 på kirurgen, 6 på ortopeden och resten på medicinmottagning. Patienterna ska kunna slussas vidare till avdelningarna för vård och provtagningar, men där finns inte plats nog.
- Man har inte prioriterat vårt eget läns patienter i tillräckligt hög grad. Akuten är en temp på hur sjukhuset i stort mår. Fungerar det inte hos oss så fungerar det inte på resten av sjukhuset heller, säger hon.