Sjuksköterskorna får inget extra
De lokala löneförhandlingarna mellan landstinget i Uppsala län och Vårdförbundet avslutades på måndagskvällen i oenighet.
Arbetsgivarsidan föreslog under överläggningarna ett slutbud som innebar ett tvåårigt avtal, för 2008 och 2009, och som låg cirka tolv miljoner kronor över det centrala avtalet.
Totalt för båda åren skulle i sådant fall 252 miljoner kronor ha fördelats under löneöversynen, i stället för de 240 miljoner kronor som den centralt förhandlade löneökningen om sju procent gav för handen. Det hade inneburit en löneökning om nio procent på två år.
Men Vårdförbundet sade nej och därmed är förhandlingarna avslutade. Det blir inga extra slantar till Vårdförbundets medlemmar.
- Nu gäller det centrala avtalet. Vår ambition var att nå en överenskommelse, men vi har ett ansvar för det ekonomiska läget. Vårdförbundets bud låg alldeles för högt, säger Lotta Halling, personaldirektör på landstinget i Uppsala län, för arbetsgivarsidan.
I Östergötland sade Vårdförbundet nyligen nej till en liknande modell med tvåårigt avtal, med en genomsnittlig löneökning om 9,27 procent.
- Vi jämförde med de andra lokala avtal som har slutits runt om i landet och arbetsgivaren slutbud här i Uppsala län var mycket lägre. Vi kunde inte acceptera det, säger Janine Bichara, ledamot i avdelningsstyrelsen för Vårdförbundet i Uppsala län.
Ett stort problem för arbetstagarorganisationen var att slutbudet innebar att den retroaktiva lönen sedan 1 juni skulle hållas inne och Vårdförbundets medlemmar skulle få sin löneökning först 1 februari 2009. Det handlade om i snitt 7 300 kronor som varje medlem skulle gå miste om på ett bräde.
Agneta Wiberg, ordförande i avdelningsstyrelsen i Uppsala län, konstaterar att man låg långt från varandra.
- Vi ville få till en överenskommelse, men vi har inte mandat att acceptera ett bud som är så pass mycket lägre än andra lokala avtal. Var femte medlem i Uppsala län tjänar under 21 100 kronor i månaden, som blir lägstalönen nästa år. Vi är inte löneledande, och det är tråkigt, för Akademiska sjukhuset ska ha världens bästa vård, säger Agneta Wiberg.
I Västra Götalandsregionen fick Vårdförbundets medlemmar en löneökning om 5,5 procent för 2008. I Kronoberg blev löneökningen i genomsnitt tio procent på två år.
Det centrala avtalet ger en löneökning 2008 om minst fyra procent, för 2009 tre procent och för 2010 två procent, totalt lägst nio procent på tre år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!