Sjukskrivning kan ge ohälsa

Personer som är sjukskrivna under längre tid i unga år löper ökad risk för att bli arbetslösa, nya sjukskrivningar, förtidspension och i värsta fall att dö långt i förtid.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2015-02-26 06:00

Det framgår av en studie bland drygt 264 000 unga vuxna kvinnor och män som publiceras på nätet i facktidskriften European Journal of Public Health.

– Det är svårt att förklara våra resultat som enbart en naturlig fortsatt försämring av hälsan hos de sjukskrivna. De talar starkt för att sjukskrivningar under längre tid i sig kan ha negativa effekter på hälsan, säger doktoranden Magnus Helgesson vid Arbets- och miljömedicin, Uppsala universitet.

Deltagarna var mellan 21 och 25 år gamla när studien startade 1993. Det året var drygt två procent av dem sjukskrivna under mer än två månader. Därefter följde forskarna upp alla deltagare under 15 års tid med hjälp av olika register.

Under uppföljningstiden, speciellt under de första fem åren, var sjukfrånvaron flera gånger högre bland kvinnorna och männen som varit sjukskrivna mer än 60 dagar 1993 jämfört med bland övriga deltagare i studien.

– En förklaring till att risken för nya sjukskrivningar avtog över tid är att många av dem som varit långtidssjukskrivna när studien startade flera år senare försvann helt från arbetsmarknaden efter att ha blivit sjukpensionärer, säger Magnus Helgesson.

Perioder av arbetslöshet var också betydligt vanligare bland dem som varit sjukskrivna länge 1993. Till och med dödligheten var högre bland dem.

– Samtidigt är det viktigt att framhålla att dödligheten, trots en mer än fördubblad risk, i absoluta tal ändå var mycket låg även bland dem som varit sjukskrivna länge i unga år. Totalt inträffade bara 153 dödsfall under hela 15-årsperioden i gruppen som hade längre sjukskrivning under 1993, säger Magnus Helgesson.

Kvinnor hade fler sjukdagar än män och invandrare hade fler sjuk- och arbetslöshetsdagar jämfört med personer födda i Sverige, oavsett om de varit sjukskrivna länge eller inte när studien startade.

En av de mest påtagliga skillnaderna mellan personer som varit sjukskrivna länge i unga år och de som inte hade varit det gällde inkomstutvecklingen. De som hade varit sjukskrivna mer än 60 dagar 1993 hade i genomsnitt en tredjedel lägre inkomster jämfört med de som inte varit det.

– I likhet med arbetslöshet kan längre sjukskrivningar leda till förlorade sociala kontakter och knappa ekonomiska marginaler, som i sin tur kan ha negativa effekter på både hälsan och senare anställningsbarhet. Våra resultat understryker vikten av att läkare noga överväger även sådana risker när de utfärdar sjukintyg, säger Magnus Helgesson.

Om du blir sjuk

På åttonde sjukdagen krävs läkarintyg.

Om du är studerande och blir sjukskriven kan du behålla ditt CNS om du sjukanmäler dig hos Försäkringskassan.

Om du är fast anställd så får du sjukpenning uträknad från din månadslön. Som timanställd räknas den sjukpenninggrundande inkomsten ut genom att se hur du arbetet under de senaste 12 månaderna. Har man ingen anställning får man ingen sjukpenning.

Unga personer som blivit sjukskrivna under minst ett år får aktivitetsersättning. Det kan man få upp till man är 29 år, är man äldre kan man ansöka om sjukersättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om