Ska få mer tid för patienterna

Alliansen i landstinget kommer att fortsätta sin valfrihetsreform om de får fortsatt förtroende efter valet. Men det blev inga besked om när köerna vid Akademiska ska vara borta.

Alliansen presenterade sitt valmnifest utanför ambulansgaraget vid Akademiska. Från vänster landstingsråden Anna-Karin Klomp (KD), Johan Örjes (C), Nina Lagh (M), Erik Weiman (M) och Lina Nordguist, (FP).

Alliansen presenterade sitt valmnifest utanför ambulansgaraget vid Akademiska. Från vänster landstingsråden Anna-Karin Klomp (KD), Johan Örjes (C), Nina Lagh (M), Erik Weiman (M) och Lina Nordguist, (FP).

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2014-08-29 12:49

Det framkom när alliansen presenterade sitt valmanifest. De fyra partierna vill fortsätta med vårdvalsreformen bland annat genom att underlätta för privata vårdföretag att starta på landsbygden. Vårdvalet har ju inte lockat särskilt många vårdföretag att etablera sig utanför Uppsala.

– För att möjliggöra det måste bland annat ersättningssystemet ses över. Exakt hur det ska vara utformat till måste vi utreda, säger landstingsrådet Johan Örjes (C).

Två nya områden inom specialistvården vid Akademiska ska släppas fri för konkurrens årligen. Närmast på tur står ortopedi och hudvård.

– Det kommer både att öka patienternas möjlighet att välja vård och möjligheten för vår personal att välja mellan fler arbetsgivare. Konkurrensen kommer också att gynna löneutvecklingen, tror vi, säger landstingsrådet Nina Lagh (M).

För att lätta på trycket för personalen på Akademiska så lovar Alliansen att stödfunktionerna inom vården ska komma tillbaka. Det innebär att varje yrkeskategori ska kunna arbeta mer med de arbetsuppgifter de är utbildade för.

– Vi har utrett det här och kommit fram till att det finns möjligheter att jobba smartare. I dag gör läkare och sjuksköterskor arbetsuppgifter som de är överkvalificerade för. Det är inte effektiv, ökar arbetsbelastningen och det kostar pengar. Bland annat genom att lyfta bort administration så kommer våra medarbetare att få mer tid för patienterna, säger Lina Nordquist (FP).

Fler förslag: Utöka antalet utbildningsplatser inom geriatriken. Ge mer specialistvård på vårdcentralerna, bygga en ny ambulansstation i Gränby, öka det hälsofrämjande arbetet och förebygga undernäring hos äldre. Inom kollektivtrafiken lovar alliansen att etablera ett tågstopp i Vänge.

När det gäller köerna till specialistvården på Akademiska så vågar dock inte politikerna ge några klara besked.

– Jag vill inte sälla ut några löften. Vi måste fortsätta arbetet som tidigare med produktionsplanering och bättre vårdkedjor. Om vi ska klara det långsiktigt så måste vi jobba vidare i lugn och ro tillsammans med lasarettet i Enköping och utan att göra stora omorganisationer, säger landstingstyrelsen ordförande Erik Weiman (M).

Och när kommer Akademiska att gå runt utan underskott - minus 190 miljoner kronor är prognosen för i år?

– Inte heller där vill vi lova något. Men vi kan finansiera verksamheten vid sjukhuset ändå. Det kan jag lova. Vi har infört ett nytt ersättningssystem som vi tror ska minska underskotten. Men effekterna av det får vi vänta på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om