Det är slutsatsen i en utredning av arbetsgivarorganisationen Almega som presenterades på onsdagen i samband med en politisk paneldebatt på Konserthuset i Uppsala. Välfärdsutredningens särskilde utredare, Ilmar Reepalu, har föreslagit ett vinsttak på sju procent på operativt kapital för att hindra välfärdsföretagen från att ta ut höga vinster ur verksameter som är skattefinansierade.
Förslaget sågades av Almega som ville belysa konsekvenserna för enskilda företag i Uppsala län.
Företagaren Mats Brolin, som driver vårdcentralen Ekeby Hälsocenter med 60 anställda, berättade att vinsterna är små eller inga i välfärdsföretag som hans eget - de kommer först på lång sikt.
– Om man genomför förslaget så skulle vi inte kunna expandera och troligen tvingas avveckla över tid. Jag tror inte många beslutsfattare förstår hur det här skulle slå mot företagen, sade han.
Han fick stöd av den centerpartistiske riksdagspolitikern Solveig Zander från Enköping som sade att offentlig sektor inte skulle kunna fylla tomrummet om välfärdsföretagen lade ned sin verksamhet.
– Och människor skulle inte kunna välja vilken vård, skola eller omsorg de vill ha. Skandal, sade Zander.
Kommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M) sade att hela syftet med att privatisera delar av välfärdssektorn var att skapa förutsättningar för mångfald.
– Samhället har tjänat massor av pengar på de effektivitetsförbättringar som de privata företagen drivit fram, sade han.
De rödgröna partierna försäkrade alla att de bara är emot de stora bolagens "övervinster".
– Tyskland och Danmark har begränsningar eller förbud mot vinster. De har många välfärdsföretag ändå. Vi vill komma åt de stora koncernernas vinster som förs ut ur landet. Men vi vill ha flera små- , ideellt eller kooperativt drivna företag. Det ger mer mångfald än i dag, sade kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V).
Socialdemokraten Peter Gustavsson sade att Uppsala kommun har mellan 80 och 100 miljoner kronor att hämta årligen i övervinster, men försäkrade att han inte vill röra medborgarnas valfrihet.
De rödgröna trodde att Uppsala kommun visst skulle klara att ta över verksamheten om välfärdsföretagen började lägga ned. Det skulle ske genom att personalen fortsätter jobba som vanligt men med kommunen som arbetsgivare, på samma sätt som vid en upphandling.