Skärpta krav vid bussbesiktning
Nästan hälften av alla bussar i Uppsala län underkänns vid besiktningen. Bromsar och styrning är de svagaste punkterna. På måndagen skärptes kraven ytterligare.
Foto: Nina Leijonhufvud
- I ungefär 40 procent av fallen handlar det om bromsar som inte fungerar tillfredsställande. Visst kan man tycka att det är en hög siffra, konstaterar John Tjörnelund, platschef vid bilprovningen i Uppsala.
Det kan i verkligheten vara ännu fler som kör med dålig bromskraft eller andra brister. Besiktningsmännen på stationen i Fyrislund konstaterar att de stora bussbolagen själva åtgärdar fel före kontrollen, för att slippa ombesiktning. Det handlar om stora pengar. Avgiften för besiktning av en tung buss är 1800 kronor.
En grön stadsbuss av årsmodell 1996 med 48 000 mil bakom sig blev på måndagen ett av de första fordonen i Uppsala att granskas enligt de skärpta reglerna. De innebär bland annat att fönster som är nödutgång inte får täckas med dekaler eller solfilter. John Tjörnelund pekar på bakrutan, där spåren syns av en reklamdekal.
- Om den suttit kvar hade det blivit underkänt. Det måste gå lätt att krossa rutan och ta sig ut.
Inne i bussen prickar Patric Jansson av att brandsläckaren är lätt åtkomlig och att hammaren för att krossa rutan sitter på plats. I stadsbussarna finns inga bälten, men alla nyare bussar i region- och turisttrafik ska ha bälten. Hittills har bilprovningen utfört stickkontroller, nu ska varje bälte testas. Det tar tid att rycka sig igenom en buss med 50 sittplatser, konstaterar Patric Jansson.
Baktill fäller Mikael Pettersson upp luckan till motorn och kollar remmar, slangar och tätningar. Nyss stod han under bussen och letade oljeläckage. Men den verkligt svaga punkten är bromsar och styrning. Problemet är inte att bromsarna slits ut, men att de används för lite, enligt besiktningsmännen.
Bussar på landsväg och i turisttrafik kör mil efter mil utan att bromsa. Till slut kärvar de eller drar snett.
I stadstrafiken är styrningen utsatt. Bilprovningen har särskild utrustning för att avslöja felen. Hjulen placeras på en vridbar platta som kan rucka dem med åtta tons tryck.
- Bättre utrustning har bidragit till att fler fel upptäcks, konstaterar John Tjörnelund. På det sättet har den tunga trafiken ändå blivit mycket säkrare.
Strax före klockan 13 styr Erik Abbhed den gröna bussen ur hallen. Den får rulla i ännu ett år, till nästa besiktning. Men på den tiden kan mycket hända, konstaterar personalen:
- Enda chansen att komma till rätta med de fel vi upptäcker är kontroll var sjätte månad, säger John Tjörnelund. Och det skulle vara förbjudet att prata i mobiltelefon när man kör tung trafik.
FAKTA
Från 5 mars skärptes kraven på kontroll av bälten och nödutgångar i bussar. Förbättringar göra av kontrollen på fördelningen av bromskraft på tunga fordon. Ramper på handikappfordon ska lätt kunna flyttas eller öppnas vid en nödsituation.
Från 5 mars skärptes kraven på kontroll av bälten och nödutgångar i bussar. Förbättringar göra av kontrollen på fördelningen av bromskraft på tunga fordon. Ramper på handikappfordon ska lätt kunna flyttas eller öppnas vid en nödsituation.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!