SKB sponsrar universitetsdag
Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, betalar lokalhyra och lunch för 200 studenter när Uppsala universitet på onsdagen ordnar temadag om kärnavfallsfrågan. Klart olämpligt, tycker kritiker. Rimligt tycker arrangören.
Programmet ser intressant ut, men tar inte upp de svåra frågorna, tycker Johan Swahn, vid Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG. Han misstänker att förklaringen är att Svensk kärnbränslehantering AB, SKB, företaget som genomfört slutförvarsutredningen och ska bygga förvaret, betalar omkostnader som lunch och hyra av universitetsaulan
- Ingen kontroversiell fråga tas upp, exempelvis om metoden i det planerade förvaret är den rätta, eller om valet av plats gjorts med miljöhänsyn. Så blir det när SKB får vara med, säger Johan Swahn.
Enligt honom har SKB lyckats skaffa sig ett rykte att vara en myndighet eller ett oberoende forskningsinstitut.
- Det här hade inte hänt om inte SKB lyckats nå den positionen. Men de är en industriaktör, säger Swahn.
Ane Håkansson är professor i tillämpad kärnfysik och arrangerar dagen. Han har viss förståelse för att det höjs på ögonbrynen åt SKB:s engagemang i dagen, men inte på grund av att det är SKB det handlar om, utan för att det behövs hjälp av näringslivet för att ro i land sådana här arrangemang.
- Det lämpliga i det kan man alltid diskutera. Men det är vanligt att man tar hjälp av företag med finansieringen. Och statsmakten har get oss i uppdrag att samverka med det omgivande samhället, nu har vi valt att samverka med SKB, säger han.
Enligt Ane Håkansson har SKB ingen roll att spela under dagens program, bara universitetets personal deltar. Men att just SKB inbjudits som samarbertspartner tycker han inte är konstigt.
- Djupförvaret har varit en stor nationell fråga i över 30 år. Att då företaget som med hjälp av universitet och högskolor fått i uppgift att ta fram ett förslag, finns närvarande på utbildningsdagen ser jag som okontroversiellt, säger Ane Håkansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!