Viktigt är också att julskinkan kommer från svenska grisar. Det är den sammantagna bedömningen av inköpscheferna från de stora livsmedelskedjorna i Sverige.
Ekologisk julskinka har blivit allt populärare, men ännu svarar de bara för en liten del av den totala skinkförsäljningen:
– Vi har ökat antalet ekologiska julskinkor med 65 procent i år, och ökade nästan lika mycket även till förra julen. Men totalt svarar det mot ungefär sex procent av den totala försäljningen, säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood.
Om tillgången motsvarar efterfrågan har han svårt att säga, den stora skinkruschen har ännu inte kommit i gång:
– Men de mängder vi har är förstås beräknade så att det ska räcka, både av vanliga svenska skinkor och ekologiska skinkor, säger Ingmar Kroon.
Även på Ica Sverige, som i en kundenkät fått fram siffror på julmatsfavoriter, dit grisfötter alltså inte hör, har man ökat mängden ekologiska julskinkor till den här julen med ungefär 60 procent, och det motsvarar cirka fem procent det totala antalet julskinkor:
– Det är en högre andel ekologiskt än vad som gäller annat kött. Vad det beror på att kunder just till jul inte bara väljer svenskt utan också ekologiskt är svårt att veta. Men det är kanske så att man till en stor högtid är beredd att betala mer för närproducerat och ekologiskt, säger Joakim Sköld Östling, kategorichef för kött, fisk och fågel på Ica Sverige.
Störst andel av ekologisk julskinka har Coop Sverige, hela 15 procent av den totala skinkförsäljningen räknar man med att ska vara ekologisk:
– De senaste två åren har ekologisk skinka svarat för 15 procent av försäljningen. Det är en stark uppgång, men vi tror inte att den ökar nämnvärt i år, säger Kristofer Myrevik, kommunikationschef vid Coop Sverige.
Svenska Jägareförbundet slår ett slag för julskinka som är inte bara svensk och ekologisk, utan också vild:
– Förra året fälldes 97 000 vildsvin i Sverige, och stammen kommer säkert att öka liksom avskjutningen. Allt vildsvinskött som ska säljas måste veterinärbesiktigas vid vilthanteringsanläggningar och det kan hämma tillgången, men alla stora livsmedelskedjor säljer vildsvinsskinka nu, säger Christina Nilson-Dag, informationsansvarig.
På Andersson & Tillman i Uppsala är produktionen för julborden i full gång. 25 000 närproducerade julskinkor från sju producenter inom sju mils radie från Uppsala, sammanlagt 90 ton, kommer att skickas ut till butiker, och under de två sista veckorna före jul tillverkas två miljoner prinskorvar.