En av dem är Uppsalabon Salomon Abresparr, riksordförande i Fältbiologerna.
– Är det någon skog i Sverige vi ska skydda är det den här. Om inte den kan skyddas av de svenska lagarna vet jag inte vad som kan skyddas. Det är också just vad myndigheten Natuvårdsverket för fram, säger Salomon Abresparr.
Han beskriver hur området där bolaget Nordklak fått tillstånd för ett kalkbrott ligger mellan två skyddade Natura 2000-områden.
– Men det här området är minst lika värdefullt och innehåller över 200 rödlistade arter och mängder av nyckelbiotoper, säger Salomon Abresparr.
Avverkningen borde upphöra åtminstone fram till att Högsta domstolen tagit ställning till de 15 överklaganden som gjorts av villkoren för kalkbrytningen.
– Vad ska de göra om de avverkat alla träd, och domstolen sedan går på de överklagandes linje, då är skogen redan borta och skada redan skedd, säger han.
Kalkbrottet har processats i de svenska rättsinsatserna i sju år och Nordkalk har fått tillstånd av mark- och miljööverdomstolen.
Ni hindrar ju nu en
verksamhet som Nordkalk och Mellanskog har
laglig rätt till, och polisen har fått omhänderta flera personer. Är inte ert agerande fel?
– Visst är det så, men processen har fått så mycket kritik från så många tunga instanser. Det är så stora värden som står på spel, och alla rättsinstanser har ju inte prövats än.
Vad tänker du om Mellanskogs agerande?
– Jag förstår inte hur man kan mena att värdet av nyckelbiotoperna, som man säger sig värna, plötsligt försvinner för att marken inte längre ses som skog. De är väl lika mycket nyckelbiotoper för det.
Niklas Skeri
"Skogen måste skyddas"
Uppflugna i träden försöker demonstranter hindra avverkningen i Ojnareskogen vid Ducker på norra Gotland.
Arvid Olofsson och Bo Hardberg pratar med polisen medan en demonstrant sitter i trädet för att hindra skogsavverkningen.
Foto: Scanpix
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!