Skogen som terapeut

Kan det vara någonting att satsa på? Absolut, ­säger professorn i beteendemedicin vid SLU. Lite varstans i landet pågår försök där skogens hälsobringande egenskaper testas.

Uppsala2009-12-23 10:01
- Det är ingen tvekan om att naturen har läkande krafter och jag tror att skogen i framtiden kan bli en oerhört betydelsefull resurs för rekreation och rehabilitering, säger Peter Währborg, professor i beteendemedicin, SLU, Alnarp.
Nyligen har forskning vid SLU visat att att daglig vistelse i lövskog minskar risken för psykisk ohälsa. Och att ju längre tid man vistas i skogen desto mindre stress.
@3a Text ui:- Vi har en genetisk dragning till naturen och våra hjärnor ser ut som de gjorde på stenåldern, inte mycket har förändrats sedan Homo sapiens levde på den afrikanska savannen, säger Peter Währborg.

Att personer med utmattningssyndrom mår bättre av att få vara i skogen än i sin vanliga miljö, har man bevisat vid SLU i Umeå. Under en tre månaders-period har sjukskrivna personer fått vara ute i skogen två gånger i vecka, varje gång två timmar i ensamhet.
- De har känt sig mer harmoniska än försöksgruppen som inte fått göra något speciellt, och mer avspända, alerta och glada efter besöken, dessutom lugnare och mer klartänkta, säger Ann Dolling, ansvarig för forskningsprogrammet Skog och Hälsa, SLU, Umeå.

Innan studien var det flera som betvivlade att de skulle klara av att vara ensamma i skogen. Den kan ju också vara skrämmande.
-Vi hade ju våra farhågor att någon skulle kunna få panikångest eller stresspåslag av situationen. Därför fick alla ha sina mobiltelefonerna med sig och det fanns en ledare som de kunde ringa. Men det var förvånansvärt hur lätt de tyckte att det gick att vara ensamma i skogen, säger Ann Dolling.
En tendens är att de allra mest populära platserna är de öppna miljöerna och främst vid en sjö. Bergshällar har också haft stor dragningskraft på försökspersonerna. Även Skogsvårdsstyrelsen har under senaste åren genomfört ett antal projekt som gått ut på att dels arbetslösa fått vara ute i skogen, dels långtidssjukskrivna.

Att naturmiljöer har en lugnande effekt på människor är något de flesta känner på sig men det är även vetenskapligt bevisat sedan tidigare. Flera studier visar att pulsen sjunker och halterna av stresshormonet kortisol minskar när människor kommer ut i naturen. Att utsikt mot en skog påskyndar läkningen efter operationer är bevisat i Uppsala. Andra studier visar att närheten till naturen kan minska brottsligheten i ett bostadsområde och att konditionsträning ger bättre resultat i naturen än på gym.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om