Skogsavfall kan bli flygbränsle

Brista kraftvärmeverk i Märsta kan i framtiden bli leverantör av ett nytt, miljövänligare flygbränsle. Swedavia har varit med och finansierat en studie om en större produktionsanläggning.

Foto: Maria Lindblom

Uppsala2010-11-03 10:02

Studien har i miljökretsar rönt en del uppmärksamhet eftersom många längtar efter att hitta ett grönt flygbränsle. Men Fredrik Jaresved, kvalitetssäkrings- och miljöutvecklare på Swedavia (tidigare Luftfartsverket) säger att man inte är där än.
– Studien visar att det finns en god potential för en produktionsanläggning av förnyelsebart flygbränsle här runt Mälardalen. Miljöpåverkan skulle minska, men att kalla det grönt flygbränsle är att slå sig för bröstet lite för mycket, säger Fredrik Jaresved.
Det hela handlar om att man genom att använda den så kallade Fischer-Tropschsyntesen kan utvinna flygbränsle ur skogsavfall som rötter och trädtoppar. Allt eftersom oljepriserna stiger så har metoden blivit mer intressant.
– I dag används metoden för att utvinna flygbränsle ur kol. Men sådant bränsle släpper till och med ut mer koldioxid än vanligt flygbränsle som är baserat på olja så därför är det bättre med skogsavfall, säger Fredrik Jaresved.

Att göra flygbränsle av trä minskar alltså koldioxidutsläppen jämfört med det vanligaste flygbränsle som används i dag, samtidigt som man inte behöver använda olja som är en ändlig resurs, det vill säga en energikälla som kommer att ta slut.
Forskarna på Värmeforsk som står bakom studien skriver att det finns möjlighet att producera hela 55 000 ton biobaserat flygbränsle per år. På så sätt skulle Arlanda kunna nå sitt mål med att minska koldioxidutsläppen med 50 procent på tre år.
Först tittade forskarna på fyra kraftvärmeverk, sedan har de gått vidare och studerat kraftverken i Brista och Igelsta som möjliga anläggningar att bygga ut för den nya tekniken.
– Investeringskostnaden skulle bli 5–7 miljarder kronor och en anläggning som täcker tio procent av Arlandas behov skulle bli konkurrenskraftig redan i dag, säger Fredrik Jaresved som nämner att förutom miljöhänsyn så ligger den ekonomiska vinsten och transportsäkerheten bakom en stor del i Swedavias intresse för studien.
– Vi måste ju kunna transportera oss även i framtiden, när oljan blir en bristvara, och kan vi erbjuda flygbolagen ett nytt konkurrenskraftigt flygbränsle så blir vi också en mer attraktiv flygplats, säger Fredrik Jaresved.

Studien som skrevs i november föra året visar att lönsamhet skulle uppnås när oljepriset når 60 dollar per fat och i dagsläget ligger oljepriset redan däröver.
– Egentligen ligger bränsleproduktion inte inom vår kärnkompetens. Men vi driver flygplatser och därför kan vi kanske fungera som en katalysator i det här arbetet. Vid andra flygplatser i Europa pågår andra arbetet för att ta fram alternativa bränslen, säger Fredrik Jaresved. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om