Skogsbolagen mobiliserar i stormdrabbat område
Skogsbolagen flyttar nu sina resurser från Uppland till södra Sverige för att rädda så mycket som möjligt av den stormfällda skogen. Trots minskade timmerpriser finns ingen vinnare på katastrofen. I stället spås ökade transportbehov och instabilitet på marknaden under flera år framöver.
— Vi äger skog från Västerbotten till Småland och hart gjort en överenskommelse med Södra skogsägarna om att ta hand om stormfälld skog på deras medlemmars marker. Vi avbryter alla andra avverkningar, säger Björn Andrén vd för Holmen skog.
Hjälpas åt
Setra Group som äger Nyby såg i Björklinge och sågen i Heby hoppas kunna minska sina kontrakterade leveranser under en tid för att såga mer stormfällt timmer.
— Vi måste hjälpas åt i den här situationen. Den stora frågan är hur mycket vi kommer att klara av att ta reda på. Vi utnyttjar reda vår kapacitet fullt ut och kan inte öka vår produktion mer, säger vd Anders Nilsson.
Samtidigt har sågverk och massaindustrier bara lager för några dagar och kommer snabbt att få brist på råvara när avverkningarna upphör lokalt och resurserna flyttas söderut. För att klara situationen måste en helt ny transportorganisation byggas upp.
Råvarupriser kommer att falla
John Arlinger, specialist på råvarumarknadsfrågor vid Skogforsk i Uppsala, tror att det kommer att skapa instabilitet i marknaden som håller i sig flera år framöver.
— Det beror på att man nu kommer att tvingas köra stora mängder virke till industrierna norrut. När man tagit reda på den stormfällda skogen så finns inte råvara till industrierna i syd. Då måste man avverka mer i norr och transportera söderut i stället. Kortsiktigt finns det kanske vinnare på det. Men på lång sikt blir det mycket dyrt för hela näringen, säger han.
Alla är överens om att råvarupriserna kommer att falla. Inte bara överskottet på skog och ökade transportkostnader drar ned priserna. Träden är svåra att avverka och de har ofta stormskador. Måste de lagras under längre tid får de också lagringsskador. Anders Nilsson vill inte spekulera i någon prisnivå men räknar med ett "tryck nedåt".
— Södra skogsägarna har redan gått ut och sagt att de kommer att sänka priserna, säger han.
Mellanskog tror att priserna kommer att dämpas på kort sikt men har som ambition att hålla dem uppe så högt som möjligt.
Björn Andrén räknar med minst en halvering av priserna i de områden som drabbats.
— Men även om råvaran blir billigare så finns det inga vinnare. Alla är förlorare på det här, säger han.
UNT-fakta:
Uppskattningsvis 75 miljoner kubikmeter skog värd upp till 30 miljarder kronor blåste ned i stormen den 8-9 januari i år. Det är dubbelt så mycket som efter den kraftig stormen 1969. En normal årsavverkning i landet ligger på 85 miljoner kubikmeter.
Värst drabbat är Halland, Västergötland, Småland och Norra Skåne. I Uppsala län har lite skog blåst ned i de södra delarna. Skadorna är marginella.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!