Skola = skola + boende

I ett elevhem sitter kungens porträtt uppe och en dag i veckan bär man skoluniform. Men att bo på internat är inte som i bioaktuella Ondskan, enligt Richard Nordenvall, 19 år, och Adrienne Alegren, 18 år. De är båda elever på Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, SSHL.

Adrienne Alegren och Richard Nordenvall.

Adrienne Alegren och Richard Nordenvall.

Foto: Klara Hussénius

Uppsala2003-10-15 00:01
På skolkaféet Cazablanca är ena väggen prydd av hyllor med pokaler, som utan blyghet beskriver skolans framgång inom olika sporter. Vid ett av borden intill fönstret sitter två elever som går tredje och sista året på SSHL.
Adrienne Alegren flyttade hit i ettan. Hon hade det tufft då familjen flyttade från Rimbo till Frankfurt.
— Jag ville inte följa med dit, det här var ett bra alternativ eftersom det var nära till min hemort och kompisarna, säger hon.
Richard Nordenvall bodde tidigare i Saltsjöbaden.
— Jag sportade mycket och fick pendla fram och tillbaka, nu går jag bara nedför backen till idrottsanläggningen bredvid Cazablanca, säger han.
Skolans byggnader är placerade längs med en backe: skolmatsalen, receptionen och det ena elevhemmet efter det andra, Kvarnbranten och pampiga Midgården med kolonner på framsidan.
Mitt på skolområdet finns elevhemmet som kung Carl XVI Gustav bodde på, Herrgården.
— Det hänger en tavla på honom där, säger Richard.
Adriennes elevhem Backa är aningen prydligare trots bröd- och ostsmulorna från frukosten, men inte lika livfullt som Herrgården där Richard bor.
Att bo på elevhem innebär eget ansvarstagande. Man måste komma i tid och göra läxor utan föräldrars tjat.
— Vi har husföräldrar som finns här för oss men de ersätter absolut inte ens riktiga föräldrar, säger Adrienne allvarligt.
— När man är hemma räknas det som kvalitetstid. Familjen gör alltid saker ihop, säger Richard.
Längtar ni inte hem?
— Jo, det gör man. Det finns dagar då man bara vill ligga inne på sitt rum och gråta, det går i perioder, säger Adrienne.
Den främsta fördomen om internatskolor är enligt Adrienne och Richard att det är snobbigt, vilket beror på att man betalar för att gå där.
— Det finns en del som har mäkeskläder så att det märks att de är rika, men det är inte snobbigt, säger Adrienne.
Richard berättar att det finns olika stilar på skolan men på torsdagar då det är morgonsamling i aulan, måste alla bära skoluniformen.
— Det är kul att ha på sig den, tycker han.
På internatet råder alkohol-, rök- och narkotikaförbud. Dricker eller röker man skickas brev till föräldrarna och dessutom får man utföra någon syssla, som att diska. Använder man narkotika blir man relegerad direkt. Under de tre senaste åren har endast en elev relegerats efter ett drogtest.
— De lottar elevhem och årskurs som får lämna in urinprov för drogtest, säger Richard.
Enligt honom var det tre elever som blev relegerade efter ett sånt test året innan han började på skolan.
Tjejer och killar får inte sova över hos varandra och det finns bestämda tider för när man måste vara inne på sitt elevhem, ligga i säng och ha lamporna släckta.
Följs de här reglerna?
— Ja, men man kan smyga ut, det kallas vårpromenad, VP, säger Adrienne.
Vidare upp i backen är skolbyggnaden belägen, ett stort vitt hus i funkisstil. På andra våningen i en naturvetarsal har Richard och Adriennes klass kemilektion. Det är bara 14 elever som är på plats.
— Det är hela klassen, förutom på idrottslektionen och religionen. Då är man ungefär 25 elever, förklarar Richard.
— Det är skönt med små klasser, då hinner läraren med alla, menar Adrienne.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om