Skola sysselsättning för nyanlända flyktingar
Att vara ensam i Sverige och dessutom inte kunna språket är inte lätt. Särskilt inte på sommaren då skolan har lov. Därför arrangeras nu en sommarskola för elever från Celsiusskolans Ivik-program.
- Sommarskolan är bra. Jag vill lära mig svenska för att kunna prata med folk och för att kunna jobba. Jag ska försöka få jobb snabbt, säger 18-årige Aman Aram. I bakgrunden några av de andra som är med i sommarverksamheten.
Foto: Robert Johansson
- Det är skönt att skolan fortsätter. Det här är mycket bättre än att inte göra något, svarar de på frågan om vad de tycker om den specialsydda sommarskolan för nyanlända flyktingungdomar.
De läser kärnämnena svenska, matte och engelska. Tyngdpunkten ligger under sommaren på svenskundervisningen och ett syfte är att få godkända grundskolebetyg för att kunna söka in på gymnasiet. Förkunskaperna är väldigt skiftande. Vissa satsar på nationella program, andra har det studieförberedande individuella programmet som mål. Gemensamt har alla 38 på sommarskolan att de vill komma in i det svenska samhället så snabbt som möjligt.
Halva dagar går åt till att plugga. Övrig tid ägnar de åt vanliga svenska sommaraktiviteter som att spela minigolf, spela fotboll, bada med mera. Två heldagsutflykter ingår i den tre veckor långa kursen. Nästa vecka bär det av till Furuvik.
- Allt är mycket bra, men vi vill ha mer svenska, säger de tre killarna och en tjej från Armenien.
Flera vi pratar med tycker att fritidsaktiviteterna är bra och är tacksamma för att ha något att göra under dagarna, men det är inte fritidsaktiviteterna som man kanske skulle kunna tro, som slår högst hos ungdomarna, utan det är undervisningen i svenska som de längtar efter mest. 18-årige Aman Aram kom till Sverige från Afghanistan för drygt ett år sedan. Han är mycket nöjd med att ha fått en plats i sommarskolan. Även iranske kompisen Zanyar, 18 år, är glad över att få vara med.
- Sommarskolan är bra. Vi vill lära oss svenska för att vi vill kunna prata med folk och vi vill få jobb. Om man inte kan svenska kan man inte få jobb sedan, säger Aman Aram och Zanyar.
- Vi vill kunna prata med svenska tjejer! lägger en kille i närheten till och de intervjuade ler lite förläget å kompisen vägnar.
Ungdomarna kommer från många olika länder och är i åldrarna 16-20 år. Flera har kommit till Sverige ensamma. Det gemensamma är att de kom hit nyligen och behöver komma in i det svenska samhället. En del ungdomar har bara varit i Sverige i några månader, men kan ändå redan göra sig förstådda på språket. Trots det är otåligheten stor.
- Det här är en jättefin grupp att arbeta i. Eftersom alla själva har valt att vara med så finns höga ambitioner och det är underbart roligt att jobba med dem, säger Hillevi Torell, lärare i svenska som andra språk och musikterapeut.
Musiken använder hon till att lära ut svenska med. Att sjunga på ett språk är ofta lättare vad det gäller uttal och betoning, säger Hillevi Torell och pekar på gitarren som hon alltid har med, var de än går. Teddy, från Eritrea, är en av medhjälparna på sommarskolan. Han kom till Sverige för sju år sedan. Precis som många av ungdomarna han arbetar med kom han ensam, utan att kunna språket.
- Jag bodde i ett grupphem i Uppsala och hade turen att få Regin Reynberg (aktivitetsledare för sommarskolan) som kontaktperson. Man behöver folk omkring sig när man kommer ny och det är viktigt att snabbt lära sig svenska för att kunna kommunicera med andra, säger Teddy som verkar omtyckt och hela tiden har en skock ungdomar omkring sig.
Alla är glada för att sommarverksamheten blev av, men enligt Süleyman Anter skolledare på kommunens gymnasiestab finns det ett långt större behov i Uppsala. Han uppskattar att det finns cirka 150 ungdomar som har behov av en sommarskola av det här slaget.
- Tyvärr togs den kommunala verksamheten bort för ungefär tre år sedan. Kommunen borde ta ett större ansvar för dessa ungdomar, men vi är förstås jätteglada över att ändå det här blev av i år tack vare ekonomiskt bidrag från den statliga myndigheten för skolutveckling och personal från svensk flyktinghjälp, säger Süleyman Anter.
FAKTA
Ivik betyder Individuellt program introduktionskurs och det riktar sig till ungdomar som är 16-20 år. Undervisningen anpassas individuellt och pågår i 1-4 år. Målet är att få godkänt i grundskolans kärnämnen för att kunna söka vidare till gymnasiet.
Sommarskolans aktivitetsledare, Regin Reynberg, är i vanliga fall fritidsledare hos Swera, Svensk flyktinghjälp som arbetar med just ensamkommande flyktingbarn i Uppsala. Detta arbete finansieras med pengar ur allmänna arvsfonden.
Ivik betyder Individuellt program introduktionskurs och det riktar sig till ungdomar som är 16-20 år. Undervisningen anpassas individuellt och pågår i 1-4 år. Målet är att få godkänt i grundskolans kärnämnen för att kunna söka vidare till gymnasiet.
Sommarskolans aktivitetsledare, Regin Reynberg, är i vanliga fall fritidsledare hos Swera, Svensk flyktinghjälp som arbetar med just ensamkommande flyktingbarn i Uppsala. Detta arbete finansieras med pengar ur allmänna arvsfonden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!