Fem grundskolor i Uppsala kommun har just nu stora problem med bemanning på grund av coronautbrott bland personalen. En av dem är grundsärskolan på Eriksbergsskolan.
– Fram till för några veckor sedan hade vi klarat oss bra. Men nu har en tredjedel av mina kolleger bekräftad covid och ett antal andra väntar på provsvar, säger läraren Thomas Szendrö som vi kontaktar.
Är du själv rädd?
– Ja. Jag tillhör ingen riskgrupp, men jag är 63 år och känner mig ärligt talat rätt skräckslagen. Jag är rädd för mitt liv, säger han.
Thomas Szendrö har stor respekt för sjukdomen. Han har två nära vänner som dött av covid-19 och följer privat alla rekommendationer: han träffar ingen utanför hushållet och handlar bara när få är i affärerna.
– Men sedan går jag till jobbet som är en enda stor virushärd. Då kan man ju fundera lite om det ens är nån idé att följa rekommendationerna.
Särskolan delar matsal och en del andra lokaler med övriga elever på Eriksbergsskolan. Luncherna beskriver Thomas Szendrö som "ett kaos".
– Mina elever sitter på varannan stol, men sedan rasar hela högstadiet in och det är ingen ordning alls. Det blir en himla kontrast till folkhälsomyndighetens pressträffar om att träffas max åtta personer.
Enligt Thomas Szendrö är oron stor bland hans kolleger, i synnerhet bland 60-plussarna.
– Vi undrar vad man tänker göra. Hittills har man löst bemanningen genom att ta in vikarier, men är det bra att det snurrar vikarier kors och tvärs med tanke på smittan?
Vad anser du ska göras?
– Spontant tycker jag att man bör stänga en skola när såhär många blir sjuka. Men det är ett dilemma, för de här barnen mår absolut bäst av rutiner och att få komma till skolan.
Christina Stenhammar, chef för elevhälsan i Uppsala kommun, bekräftar att grundsärskolan på Eriksbergsskolan är en av de skolor i Uppsala där läget just nu är bekymmersamt.
– Vi följer läget dagligen. Tack vare att vi fått in vikarier har vi kunnat bedriva verksamheten på ett säkert sätt, säger hon.
När stänger ni en skola?
– Om 40-50 procent av personalen är sjuk kan vi behöva stänga tillfälligt, en vecka i taget, och övergå tillfälligt till distansundervisning.
Hur nära har det varit att ni stängt någon en skola?
– Med en skola var det väldigt tight, men vi lyckades lösa det med vikarier som tidigare varit på skolan och sedan stabiliserade sig situationen. Vi vill verkligen hålla skolorna öppna eftersom det är bäst för eleverna ur flera perspektiv. Vi ser ju också att barn inte driver smittan.
Förstår du oron bland skolpersonal?
– Ja, det är inte konstigt. Det märks en ökad oro när en skola har bekräftade fall och när nya strängare restriktioner införts i samhället, som nu i veckan. Personalen undrar hur det påverkar verksamheten.
Hur ska skolor hantera trängsel?
– Våra lokaler är en utmaning, de är inte gjorda för en pandemi. Men det handlar om att ändra i scheman så att inte alla elever har rast eller lunch samtidigt. Det tycker jag att skolorna varit bra på. Vi har också varit tydliga med att alla personalmöten ska ske digitalt.
Hur stor sjukfrånvaro har eleverna?
– I grundskolan är det framför allt personal som är hemma, vi ser inga höga sjuktal bland eleverna. På gymnasieskolorna har vi ingen problem med bemanningen, där ökar sjukfrånvaron nu snarare bland elever.