– Vi är överens om att pröva skattesatsen varje år. Då kommer vi att ta hänsyn till sånt som kommunens ekonomiska läge, låneskuld eller hur konjunkturen ser ut. Finns det möjligheter att sänka skatten så kommer vi att göra det. Men vi ska inte sänka skatten av ideologiska skäl, säger kommunalrådet Mohamad Hassan (L).
I ett yttrande till kommunstyrelsens möte i morgon, onsdag, om skattesatsen för 2019 redogör den nya mittenmajoriteten för sin syn på den framtida gemensamma skattepolitiken i Uppsala. Där slår S, MP och L fast att någon ytterligare skattehöjning inte är aktuell under mandatparioden. Men det kan "eventuellt" bli en justering av skatten när mittenstyret ska lägga sin budget för 2019.
Om valet står mellan sänkt skatt och satsningar på skolan kan Mohamad Hassan tänka sig att låta skolan gå före.
– Om skattesänkningen skulle innebära neddragningar inom skolan så kommer vi att prioritera skolan. Jag tror att de flesta Uppsalabor också tänker så. Vi har haft många år av försämringar inom skolan i Uppsala, säger han.
I yttrandet står också att de ekonomiska resurserna ska gå till skolsatsningar om skatten ligger på kvar på nuvarande nivå.
Innebär det att hela den skattehöjning på 30 öre som de rödgröna införde när de tillträdde för fyra år sedan ska gå till skolan?
– Ja, pengarna ska fördelas under mandatperioden. Det kan handla om tio öre per år. Men det utgör extra pengar, som grädde på moset. Skolan ska ha tillräckligt med resurser så vi klarar en bra undervisning ändå, säger Mohamad Hassan.
Så hur sannolikt är det med en skattesänkning?
– Det får vi se när budgetprocessen är klar. Det blir den i november. Jag tycker att vi har flyttat S och MP mer mot mitten i skattefrågan under de förhandlingar vi haft.
Vad har L fått betala i förhandlingarna för att få igenom detta?
– Det vill jag inte avslöja nu. Vi kommer att presentera en gemensam överenskommelse om allt inom kort, säger Mohamad Hassan.
I dag är kommunalskatten 21:14 kronor per skattekrona i Uppsala.