Skolelever får mer simträning
Barn i Uppsala kommun ska få mer simträning på skoltid. Hela klassen ska få simundervisning i flera år.
Crawl och ryggsim är roligast, tycker Anahita Neshaie.
Foto: Hans E Ericson
Med en flytdyna i famnen ska barnen ligga på rygg och sparka sig fram. I början blir det rätt mycket vattenplask. Simfröken visar hur man ska hålla upp hakan i taket.
Simon Kjell tycker att det var kul. Han kan inte simma så mycket än, men det här gick ju bra.
- Jag hoppas att få lära mig ... vad heter det här när man gör så? säger han och demonstrerar bröstsim i luften.
Några har redan lärt sig simma på simskola eller av föräldrar. Andra håller gärna i sig i kanten då och då. Men alla tar sig hela vägen fram till andra sidan av bassängens kortsida.
- Jag kan simma mycket, berättar Anahita Neshaie. Jag kan bröstsim, crawl och ryggsim.
Hon har inga problem med att simma hela vägen längs kortsidan. Men så långt som bort till bassängens andra kortsida tror hon inte att hon kan simma än.
Skolverket inför från den 1 september nya och mer detaljerade regler för simkunnighet i läroplanen. Kraven blir betydligt högre än vad som tidigare gällt i Uppsala kommuns skolor. Därför byggs nu skolsimskolan ut och börjar tidigare.
- Förut innebar skolsimskola att vi testade alla i årskurs 3. De som inte kunde simma fick komma tillbaka på simundervisning, berättar Ulrika Bergqvist på Fyrishov.
Nu ska alla i årskurs 2, 3 och 5 få simträning oavsett förkunskaper. Då ska inget barn längre riskera att känna att simskolan blir som ett straff för att man inte var tillräckligt duktig.
- Det blir en samling för hela klassen. Att få komma hit blir en positiv upplevelse, tror Ulrika Bergqvist.
Hittills har varje kommun haft sin egen definition av att kunna simma. I Uppsala var målet att barn i tredje klass skulle kunna simma 25 meter.
De nya reglerna säger att barn senast i femman ska ha fått lära sig att simma minst 200 meter varav 50 meter ryggsim. I högstadiet ska elever också lära sig livräddning.
Uppsalas skolor erbjuds simskola i första hand på Fyrishov och Gottsundabadet. Skolor i ytterområdena ska även kunna åka till andra bad.
- Vi har gjort ett bra avtal med simhallarna, tycker skolchef Reie Larsson. Rektorer har tidigare sagt att de inte haft råd med simskola. Men kommunen går in och sponsrar så skolorna behöver inte betala allt själva.
Han är nöjd med att kraven har höjts.
- Det är rimligt att lägga dem på den här nivån. Det följer branschorganets rekommendationer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!