Skolflytt med oklart syfte

Vårens flytt för Valsätraskolans särskoleelever till nya lokaler i Eriksbergsskolan var en tung erfarenhet för både elever och personal. Men nu när höstterminen snart är över så trivs de bra i den nya skolan.

Eleverna David Eriksson och Siyamend Akay följer noga utvecklingen på termometrarna under NO-lektionen.

Eleverna David Eriksson och Siyamend Akay följer noga utvecklingen på termometrarna under NO-lektionen.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2009-12-13 20:03
I våras rapporterade UNT om Valsätraskolans särskoleelever som mot sin vilja skulle bli förflyttade till Eriksbergsskolan. Flytten var jobbig, med många upprörda känslor, men under hösten har eleverna och personalen funnit sig väl till rätta.

14-åriga Emelie behöver inte fundera för att svara på vilka lektioner som är roligast.
- Musik! Vi får spela och hålla takter. Det är inte svårt, berättar hon med ett leende.
- Eleverna vill inte tillbaka. De trivs här, berättar Carola Lindqvist som är en av assistenterna som följt med klassen från Valsätraskolan. Att de trivs är det viktigaste, då trivs vi i personalen också.

Men trots att de är nöjda med de nya lokalerna undrar de fortfarande över vad som var poängen med flytten.
- Vi ser ingen vinst i det här, det måste ha kostat hur mycket som helst, säger Carola Lindqvist.
- Vi skulle flytta av lokalskäl, de skulle få bort baracken som stod på skolgården och då var det vår verksamhet som fick lämna plats. Men barackerna är fortfarande kvar, så jag vet inte vad vins­ten blev, säger Camilla Rönnmark Karlsson, också hon assistent.

Personalen beskriver en besvärlig tid före och efter flytten. Eleverna är känsliga för uppbrott och brutna rutiner, och många var väldigt oroliga inför flytten. Tack vare att de kunnat behålla sina klasser och att assistenter och lärare följde med till Eriksbergsskolan, har det ändå gått ganska bra att bygga upp en trygghet på den nya skolan.
- Vi har känt oss väldigt välkomna här, alla är jättesnälla och rektor Lisa Wolf har varit mycket hjälpsam och lyssnat på våra behov, säger Camilla Rönnmark Karlsson.
- Vi fick veta att det fanns lokaler här som precis passade oss, men jag vet inte var de hade varit och tittat, här fanns inte ens en handikappanpassad toalett. Ännu mindre ramper till dusch eller dörröppningsknappar. Eriksbergsskolan har jobbat hårt för att vi ska få det så här bra och anpassat för vår verksamhet, säger Carola Lindqvist.

Assistenterna är positiva till att det är lättare att ha lektioner utomhus på Eriksbergsskolan. Eleverna har också ämneskunskap med utbildade ämneslärare i större utsträckning än tidigare.
NO-lärare Jonas Welander arbetar hårt med att knyta undervisningen till vardagliga situationer som går att känna igen.
- Det här är min roligaste undervisning. Det är en utmaning att få fram kunskaperna så att de tycker att det är spännande. Vi jobbar mycket med experiment, det går inte att stå och bara prata en timme i sträck, berättar han.

Killarna i klassen är eniga om vad som är det bästa med NO-lektionerna.
- Experiment! Att göra krut och spränga, säger de i kör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om