Skolk i betyget möter kritik

Regeringens beslut att skolk ska synas i skolbetyget möts av kritik. Det som hjälper mot skolk är att man snabbt kontaktar föräldrarna, anser Uppsalarektorn Agneta Eriksson.

Uppsala2011-05-12 17:51

Hans Eric Lindahl, ombud i Uppsala för Lärarnas Riksförbund, tror att åtgärden blir ett slag i luften.
– De som skolkar medvetet kommer man inte åt med det här, säger han och föreslår mer uppsökande verksamhet i stället bland de som har mycket ogiltig frånvaro.

Ann-Marie Jansson Enkler, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning Uppsala, tycker att skolket är ett mer komplicerat problem än vad Jan Björklund ger uttryck för.
– Det finns många orsaker till skolk. Elever är inte ogiltigt frånvarande för att vara elaka. Frånvaron kan bero på problem i hemmet eller mobbning och vi tror inte att man löser de problemen på det här sättet.

Agneta Eriksson, rektor vid Stenhagenskolan i Uppsala, tycker att regeringens åtgärd mot skolket är överdriven:
– Jag tror inte att det kommer att påverka impulsen att skolka och finns det allvarliga problem bakom skolket så hjälper inte den här åtgärden.
Hon tror inte att skolk i betygen kommer att innebära kränkning eller skada för individen, men menar att det finns bättre sätt att få bukt med problemet.
– Det som hjälper mot skolk är att man snabbt kontaktar föräldrarna.

Enligt Agneta Eriksson är det få som skolkar på Stenhagenskolan.
– Vi har bra kontakt mellan elever och lärare. Vi har även en elevassistent som vet när eleverna ska vara på sina lektioner och som hämtar in dem om de håller sig i korridorerna i stället för på lektionen.
Agneta Eriksson medger att hon själv skolkade då hon gick på Eriksbergsskolan på 1970-talet:
– Ja, någon gång, men inte mycket. Kontrollen på Eriksbergsskolan var betydligt sämre då än i dag.

Fakta

Så ser beslutet ut

Regeringen har redan fattat beslut om att skolk ska synas i betyget. Det ska införas från och med i höst i gymnasiet och från och med hösten 2012 i grundskolan. Noteringar om skolk ska finnas med upp till gymnasiet, men inte i slutbetyget.

I gymnasiet är 30 procent av eleverna borta minst en gång i månaden utan giltigt skäl, enligt Skolverket. Siffran för högstadiet är 10 procent. Under skolåret 2007/08 fick 12 373 gymnasieelever studiebidraget indraget på grund av för stor frånvaro. Under läsåret 2009/10 hade antalet ökat till 15 257.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om