Skolka för att demonstrera?

Många elever i Uppsalas skolor ville delta i förra veckans manifestation mot USA:s anfall mot Irak. De som inte var lediga klockan fyra, när demonstrationen startade, fick välja: antingen skolka eller utebli från demonstrationen. Fast några skolor gav eleverna ledigt.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2003-03-26 00:01
Elin Anderson Gran går i ettan på Katedralskolan. Medan protesterna pågick undersökte hon hur mycket fosforsyra det finns i coca cola under en kemilektion. Helst hade hon och klasskompisen Emil Hammar velat ha ledigt. Så de slapp välja mellan att skolka och manifestera.
— Det är en så pass viktig fråga det rör sig om, säger Elin Andersson Gran. Man borde inte behöva riskera sina betyg för att man är engagerad och vill visa sina åsikter.
Emil Hammar skolkade inte i torsdags, men säger att han inte vet hur han tänker göra nästa gång.
— Det bästa vore ju om arrangörerna kunde lägga manifestationer och demonstrationer efter skoltid, säger Emil Hammar.
Eva Adler, en av medlemmarna i Uppsala fredskoalition som arrangerade manifestationen i torsdags, beklagar att det blev en olycklig tidpunkt.
— Detta var något vi bestämde för flera månader sedan. Vi tänkte helt enkelt inte på att det var en tidpunkt då många elever och även vuxna inte kunde delta. Men nästa gång vi arrangerar något liknande en vardag ska vi lägga det efter skoltid.
Rektorerna för gymnasieskolorna fattade olika beslut i torsdags. Vissa gav ledigt, andra inte.
Gunnar Salomonsson, rektor på Katedralskolan i Uppsala, gav inte sina elever ledigt eftersom han inte fått någon förfrågan. Dessutom, säger han, hade denna manifestation inte något tillstånd av polisen.
— Men vi kommer inte heller i framtiden ge våra elever ledigt eftersom vi anser att eleverna får sköta sådant på fritiden. Liksom när man har ett arbete.
Gunilla Stenkula, rektor på Lundellska skolan tycker det är viktigt att eleverna får uttrycka sina åsikter. När Gunilla Stenkula fick reda på att två andra skolor var med på manifestationen gav även hon ledigt.
— Om vi hade varit enda skolan hade jag däremot sagt nej till ledighet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om