I Sigtuna kommun finns det fem särskilda undervisningsgrupper för elever i behov av särskilt stöd. Men i dessa grupper finns det inte plats för alla elever med behov. I stället är det en samordnare på kommunen som prioriterar vem som ska få hjälp. Skolinspektionen är kritisk till prioriteringssystemet. Enligt inspektionen är risken att alla inte får den hjälp de behöver.
Camilla Norrby från Märsta har länge kämpat för att hennes barn ska få stöd. Men hennes son, som har diagnoserna adhd och en typ av autism, har varken flyttats till någon speciell undervisningsgrupp eller fått någon extra stödperson.
– Som det ser ut nu finns det en risk att mitt barn inte når målen på sikt, säger hon.
Hon tycker att det saknas kunskap i skolan.
– Det var en väldigt fin tanke att de här barnen ska gå i den vanliga skolan. Det finns personal som gör sitt yttersta för att det ska fungera. Men som det ser ut i dag finns det varken det stöd eller den kompetens som behövs. Det leder bland annat till många konflikter i skolan som vi föräldrar måste lösa, säger hon.
Den skola som barn- och ungdomspsykiatrin rekommenderar till Camilla Norrbys son ligger i Sollentuna. Men Sigtuna kommun har sagt att det är ett för dyrt alternativ. Hon funderar därför på att flytta.
– Det finns inte så mycket annat att välja på, säger hon.
Valstaskolan, Tingvallaskolan, Ekillaskolan, Eddaskolan och Centralskolan är de skolor i kommunen som får kritik för sitt arbete med särskilt stöd. På vissa av skolorna saknas åtgärdsprogram helt och på andra skolor är programmen otydliga eller bristfälliga. På Tingvallaskolan visar Skolinspektionens rapport att det finns elever i behov av särskilt stöd som inte får det. Lärarna berättar att det finns åtgärdsplaner för barnen men att skolan sedan ”inte gör det som den ska”.
Tony Lööw, skolchef i Sigtuna kommun, vill inte kommentera hur det kan ha blivit så.
– Analysen av Tingvallaskolan är inte färdig och i väntan på det så avstår jag att svara på denna fråga, säger han.
Kommunen utreder nu den särskilda stödverksamheten.
– Vi behöver både arbeta mer förebyggande, men också bli tydligare och snabbare i processen att upprätta åtgärdsprogram med god kvalitet, säger Tony Lööw.
Steningeskolan får också kritik av Skolinspektionen efter en anmälan från en förälder. Enligt Skolinspektionen har varken rektorn på skolan eller Sigtuna kommun följt bestämmelserna för särskilt stöd. Skolan måste nu vidta åtgärder för att tillgodose elevens rätt till särskilt stöd.