Sköterskor rasar mot lönevillkor

Missnöje med lönerna är en viktig orsak till bristen på sjuksköterskor. Ändå intar Akademiska sjukhuset en stenhård lönelinje mot unga sköterskor på väg in i yrket.

Kritiska. Den typ av lönesättning som Akademiska sjukhuset använder lär inte göra det lättare att locka till sig nya sjuksköterskor.  Det tror fr v Elin Larsson, Tove Lindholm, Hilda von Sydow och Sara Bäckström.

Kritiska. Den typ av lönesättning som Akademiska sjukhuset använder lär inte göra det lättare att locka till sig nya sjuksköterskor. Det tror fr v Elin Larsson, Tove Lindholm, Hilda von Sydow och Sara Bäckström.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2015-10-30 10:30

Vi känner oss utnyttjade och kränkta. Det säger fyra nyutbildade sjuksköterskor som sökt sina första jobb på Akademiska sjukhuset, UAS. Orsaken är den tuffa front som de upplever att UAS sätter upp vid löneförhandlingarna.

Två av de unga sjuksköterskor som UNT träffar är Sara Bäckström och Hilda von Sydow som båda nyligen fått anställning vid UAS. Det som skiljer dem åt är att Sara har jobbat tio år som undersköterska och Hilda bara 1,5 år. Trots det har båda fått exakt samma lön; 25 500 kronor i månaden.

– Det står i kollektivavtalet att lönen ska sättas efter kompetens, ändå gör Akademiska sjukhuset så här, framhåller Sara Bäckström.

Enligt de nyutbildade sjuksköterskor som UNT träffar finns i stort sett inget utrymme för löneförhandling. Ett tiotal sköterskor som gått i deras klass har fått jobb på UAS och lönen för samtliga har hamnat mellan 25 000 och 25 500 kronor. Det är med andra ord bara några hundralappar som skiljer, trots olika erfarenheter och personliga egenskaper.

– De buntar ihop oss och ger alla samma lön, mycket för att det är ett kvinnodominerat yrke. Inom yrken med många män, till exempel bland ingenjörer, gör man inte så, menar Elin Larsson.

Enligt sjuksköterskorna har avdelningscheferna och HR (personalavdelningen) ett tätt samarbete för att hålla lönerna nere, de beskriver det som något av en kartell. Hilda von Sydow berättar hur en avdelningschef lovade henne 25 500 kronor i månaden men sedan skrev i ett mejl att HR tagit honom i örat och att budet därför sänktes till 25 000 kronor.

Eftersom cheferna och HR lägger ansvaret på varandra går det inte att löneförhandla, menar sköterskorna.

Hilda von Sydow tycker i och för sig inte att en ingångslön på 25 500 kronor är helt orimlig för en sjuksköterska utan vårderfarenhet men vänder sig mot det nästan obefintliga förhandlingsutrymmet.

– Vi har fått höra att ingångslönen är så låg för att arbetsgivaren prioriterar löneökningar längre fram. Men även sjuksköterskor med många år i yrket har dålig löneutveckling.

Som en följd av bristen på sjuksköterskor tar Akademiska sjukhuset in bemanningsföretag. I fjol hyrde man in sjuksköterskor för 10,7 miljoner kronor och månadskostnaden per inhyrd sköterska blir alltid högre än för fast anställd personal.

– Varför lägger man inte kostnaden för bemanningssjuksköterskorna på att istället höja de ordinarie sköterskornas löner? Då skulle fler söka sig till sjukhuset och stanna kvar där, säger Elin Larsson.

Själv erbjöds hon nyligen 36 000 kronor i månaden av ett bemanningsföretag. Hon kunde då ha fått jobba på UAS, sida vid sida med sköterskor som tjänar 10 000 kronor mindre i månaden trots längre erfarenhet.

Enligt landstingets lönepolicy ska lönen vid nyanställning sättas utifrån bland annat kompetens och erfarenhet. Monica Hedström Carlsson, ordförande vid Vårdförbundet i Uppsala, tycker att en lönespridning på 500 kronor är för lite med tanke på att en del nyblivna sjuksköterskor kan ha jobbat i åratal som undersköterskor.

– Det borde vara en rejäl summa i löneskillnader, säger hon, dock utan att vilja precisera något belopp.

Enligt Monica Hedström Carlsson diskuterar Vårdförbundet ofta frågan med landstinget.

– Politikerna måste se till att det avsätts mer pengar till löner.

Lön viktig fråga

Akademiska sjukhuset har 2 388 fast anställda sjuksköterskor.

60 sjuksköterskor som lämnat UAS har intervjuats om sina krav för att återvända.

Viktigast är 1. uppskattning/mer satsning på personalen, 2. högre lön, 3. bättre scheman/arbetsvillkor, 4. förbättringar i bemanning/arbetsbelastning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om