Skräddarsydd behandling behövs för att bearbeta övergrepp
Vikten av att skräddarsy behandlingen och se till att barnet inte kränks ytterligare av bemötandet. Det är A och O på Trossen i Uppsala dit barn som har utsatts för sexuella övergrepp får komma för att få hjälp med att bearbeta sina upplevelser.
- Alla människor skadas av att bli behandlade på ett kränkande sätt. De här barnen har fått skyddet kring sin personliga integritet mer eller mindre söndertrasat och nu har de svårt att veta var gränser går och vad de har rätt till, säger Monica Hartzell, psykolog vid Trossen, en specialenhet inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Uppsala som arbetar med barn som utsatts för övergrepp.
Trossen är öppen för de barn som bor i Uppsala kommun och dit kommer ett drygt tjugotal barn varje år. Ute i Uppsala län är verksamheten integrerad med övriga BUP.
- Vi har arbetat så här i ungefär fyra år, och vi fungerar också som rådgivare åt dem som jobbar i övriga länet, berättar Monica Hartzell.
Om polisen "vaknade till" och upptäckte sexbrotten mot barn ordentligt under andra halvan av 1980-talet gäller samma sak för psykiatrin.
- Det blev mindre tabu då att prata om sexuella övergrepp och vi blev bättre på att ställa oss frågan om det kunde vara sant när barn antydde att de hade varit utsatta. Tidigare hade man inte haft så lätt att tro på barnen. Det gällde både hos oss och i övriga samhället, säger Monica Hartzell.
1990 bildades den så kallade Paraplygruppen i Uppsala län, som driver frågorna om sexbrott mot barn gemensamt. Sedan förra hösten finns också Barnahuset där polis, socialtjänst och BUP samverkar.
- För vår del har vi efterhand blivit mer och mer inriktade på att se barnen i sitt sammanhang och försöka hjälpas åt med skola och föräldrar. Vi måste tänka på hur viktigt det är att skräddarsy behandlingen och förstå att det inte ser ut på samma sätt för alla barn, säger Monica Hartzell.
I bland är det bästa att barnet får börja bearbeta sina upplevelser direkt när övergreppen uppdagats, i andra fall anser man att det är bättre att vänta en tid. Det kan också hända att polisen anser att förhören med barnet är inne i ett sådant känsligt läge att ett besök på Trossen skulle kunna äventyra utredningen.
- Där uppstår frågan om vad som är viktigast, rättsprocessen eller att barnet mår bra och vem som bestämmer det. Där handlar det om att vi måste ha en dialog och om att socialtjänsten fyller en viktig funktion som tredje part. Det är de som ansvarar för barnets skydd, säger Monica Hartzell.
Hur barn som utsatts för sexuella övergrepp mår varierar.
- En del vänder det svåra inåt mot sig själva medan andra vänder det utåt. En del drömmer mardrömmar och är rädda. En annan grupp har ett väldigt sexualiserat beteende och tar kontakt med vuxna på ett gränslöst sätt och sedan finns det kombinationer av alla de här beteendena, säger hon.
Inte sällan pågår behandlingen under flera år.
- Det är individuellt. I bland kan man bli förvånad över att det som man kan tycka är väldigt svåra händelser går relativt snabbt att bearbeta och i andra fall har barnet behov av stöd under en lång tid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!