Skrämseltaktik funkar inte

Foto:

Uppsala2002-12-18 00:01
I högstadiet såg jag och mina klasskamrater främst fram emot sexualkunskapen, som så många andra ungdomar. När det sedan kom till narkotika var det inte samma intresse. Jag hade turen att ha en ANT-vecka på min högstadieskola då vi fick lära oss en hel del om alkohol, narkotika och tobak. Och det var kul, men jag tror inte att det hade särskilt inflytande på oss elever, när det gäller vår framtid och huruvida vi skulle komma att förhålla oss gentemot droger.
Skulle jag vilja använda droger, skulle det säkert inte vara svårt att få tag på det. Man vet ungefär vilka människor som använder droger, eller vilka kompisars kontakter som använder.
Detta visade också undersökningen bland alla tvåor i Uppsalas gymnasieskolor, där 80 procent svarade att kunde få tag på droger — om de ville. Att hasch och marijuana är de vanligaste drogerna framkom även i samma undersökning, inte för att det var någon nyhet för mig.
Hur kommer det sig att det är så många som trots skolans skrämseltaktik testar narkotika och sedan blir beroende?
Jag tror att lärarna undervisar oss på fel sätt. Exempelvis säger de att narkotika är livsfarligt men samtidigt ser man kompisar som testar utan att dö. Alltså består större delen av skolundervisningen i narkotika av allmän fakta, detta trots att vi ungdomar behöver något som berör oss.
Jag tror att om våra framtida åsikter ska ändras, behöver vår syn på verkligheten också förändras. Och i vår verklighet är droger inte lika farliga som de sägs vara.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om