Skratt och lek minskar stress

Att ha kul på jobbet är inte alla förunnat. Men om cheferna tillåter medarbetare att kliva ur sin trygghetszon och leka mer kan produktionen öka samtidigt som stressen minskar. Häng med till Södra tornet och se när de leker fram sina idéer. Klicka på filmen här nedan.

Roligt på arbetstid. Anders Bäccman, Patric Thulin, Charlotte Zacharoff och Anna-Klara Kling spånar säljidéer.

Roligt på arbetstid. Anders Bäccman, Patric Thulin, Charlotte Zacharoff och Anna-Klara Kling spånar säljidéer.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-10-15 05:00

Att ha lust inför sitt lönearbete är viktigt för hälsan. Stress och psykiska påfrestningar är bland de vanligaste orsakerna till att folk blir sjukskrivna. Närmare 15 procent av kvinnorna och åtta procent av männen har besvär till följd av stress och psykiska påfrestningar i arbetet. Det visar en färsk rapport från Arbetsmiljöverket. Enligt rapporten som kom ut nu i oktober, är det arbetsbelastning och dåliga relationer på jobbet som i allt högre utsträckning gör människor sjuka. Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys på Arbetsmiljöverket, säger att det ytterst är arbetsgivarens ansvar att människor mår bra på arbetet.

– Arbetsgivaren ska se till att ha en dialog med medarbetarna. Det handlar om att kontinuerligt undersöka hur människor mår. Att förbättra den ergonomiska miljön kan ibland vara enklare, men den organisatoriska och psykosociala miljön är lika viktig: Är det för stressigt? Har alla lagom mycket att göra?

I butiken Flying Tiger eller TGR som den hette tidigare, på Vaksalagatan, hänger spindelnät, häxhattar, spöken och pumpor uppåt väggarna. Desirée Jansson, jobbar i butiken och för dagen iklädd grå peruk och stor häxhatt med en lurvig spindel på brättet, hälsar välkommen med ett brett leende. Det leendet går inte att fejka, hon ser ut att må bra.

– Ja, det är kul att jobba här. Vi har ett roligt koncept i butiken, det är bra stämning, trevliga kolleger och jag älskar att klä ut mig. Jag är en teaterapa, säger hon.

Halloweenprylarna har precis anlänt till butiken, lådorna står staplade på varann. De tömmer låda efter låda och arrangerar varorna på hyllorna.

Daniella Neshat har arbetat i affären i tre år, hon började direkt efter studenten. Dagen för intervjun har hon röda och svarta blommor i håret och en svart t-shirt med trycket "Fråga mig". Hon ansvarar för bland annat hobbyprodukter, köper in dem och arrangerar dem på hyllorna, det gör att hon känner sig delaktig. Tre år är en ganska lång tid för en ung människa att stanna på samma jobb men hon trivs.

– Jag tycker om mycket ansvar och vi får mycket feeback. Det är skönt att höra när man gjort någonting bra, säger hon.

Fanny Åslund har arbetat i butiken sedan jul. Vaknar hon på dåligt humör tränger hon snabbt undan den känslan.

– Det händer ju att man har en dålig dag men man får sudda bort den sura minen, säger hon.

Om de klarar budgeten får de bonus, den sparar de för att kunna göra något tillsammans. Senast åkte de på spa.

Åsa Petersson har lila blommor i håret. Hon är butikschef och för henne är det viktigt att medarbetarna har kul på jobbet.

– Vi har freaky Friday när man ska klä ut sig. Det är en del av vår image. Det är viktigt att man har roligt på jobbet, det ska spegla sig inte bara i produkterna utan även i dem som jobbar här. Det är förstås inget tvång men det ska vara helg, fest, det ska vara roligt, säger hon.

En gång om året anordnar huvudkontoret i Danmark en jättestor fest för hela världens anställda. Medelåldern på de anställda i Uppsalabutiken ligger runt 20-strecket. Det gemensamma förhållningssättet är att man pratar med varandra och försöker peppa varandra, att alla tillåter en lättsam inställning och inte tar allt superseriöst alla dagar. Medarbetarna ges mycket eget ansvar, de bestämmer själva hur butiken byggs upp. Åsa Petersson lägger stor vikt vid att jobba tillsammans, hjälpas åt, fråga varandra om man är osäker och det är viktigt att ge varandra beröm, det bidrar till att man trivs på jobbet, menar hon.

– Man får ha kul, det är helt ok att skratta och skämta, det är viktigt att man får ta sig tid att ha roligt. Alla som jobbar här har extremt mycket ansvar man kan nyligen ha gått ut gymnasiet och ha ansvar för tusentals kronor. Om man inte trivs, inte har roligt, då blir det fel, säger hon.

Antalet anmälda arbetssjukdomar som beror på hur arbetsgivaren organiserar arbetet och hur det sociala samspelet bland de anställda är har ökat med drygt 70 procent sedan år 2010, enligt Arbetsmiljöverket. Även arbetstider innebär hälsorisker. Att arbeta 50 timmar i veckan under en längre tid innebär en förhöjd hälsorisk i sig, enbart av den ökade belastningen innebär en risk oavsett arbete och oavsett hur ledigheten ser ut mellan arbetspassen. Om dessutom återhämtningen blir lidande till exempel genom att genom att på ledig tid ha koll på mejl eller andra jobbrelaterade arbetsuppgifter, kan hälsorisken höjas ytterligare.

En viktig faktor för att minska arbetsrelaterade sjukdomar är att alla anställda vet vad som faktiskt ska göras på arbetsplatsen, att resurserna är anpassade till det arbete som ska utföras och hur ska det prioriteras. För att undvika konflikter och kränkningar är det viktigt att ledningen är klar och tydlig med vad var och en ska göra. Då undviker man konflikter som "Du är alltid så ambitiös" eller "Du gör alltid så lite."

Den sista mars i år började Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter för organisatorisk och social arbetsmiljö att gälla. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att arbetstagarna har en okej arbetsbelastning, att arbetstiderna inte leder till ohälsa och att klargöra att kränkande särbehandling inte accepteras.

I Uppsala slotts södra torn, i det som tidigare inrymde ateljé för universitetets konstvetenskap, ligger en stor rund, röd matta. På den har fyra medarbetare från kommunikationsbyrån Södra tornet slagit sig ner. De har kreativt möte.

– Vi är inne på att göra en flygande lampa, säger Patric Thulin innan han faller raklång ner på rygg och skrattar så han nästan kiknar.

– Som en drönarlampa som inte har golv. För att hitta i mörkret måste man hitta den där pschyyssst, säger Lotta Zacharoff och visualiserar det pysande ljudet med en snurrande hand mot golvet innan hon nöjt fortsätter suga på sin godisklubba.

Anders Bäccman antecknar febrilt i sin dator och Anna-Klara Kling visar med kaffemuggar i plast hur de tänkt innan hon viker sig dubbel och gapskrattar.

För en oinvigd ter sig aktiviteten kanske en aning flamsig, men uppgiften är högst allvarlig i sin lekfullhet. Företagets design director Tomas Rudström har bett dem marknadsföra tre miljoner kaffemuggar i plast. "Gör vad ni vill men vi måste sälja dem, och de får inte säljas som kaffemuggar" löd uppmaningen.

Det Uppsalabaserade reklamföretaget Södra tornet kommunikation har vunnit priser för sin kreativitet. I år är de nominerade till svenska designpriset i kategorin Grafisk identitet för det grafiska material som togs fram inför vinterfestivalen ”Tusen vintrar”.

– Det är idéer och kreativitet vi säljer, då gäller det att ha en kreativ arbetsplats i sig. Vi vill motverka bilden av reklambyråer med en massa övertid, vi vill varken ha stress eller övertid, säger Tomas Rudström.

– Vi får inte arbeta övertid om vi inte frågar först, fyller Lotta Zacharoff snabbt i.

Från fönstren på arbetsplatsen syns en utsikt i 360 grader; fåren i Slottsbacken, Akademiska sjukhuset och Domkyrkan ända bort till Uppsalahögarna. Att företaget är inrymt i slottet med runda rum gör mycket för kreativiteten menar Anna Sundström, vd för företaget. Miljön och att kunna byta perspektiv är viktigt, hon är också övertygad om att det finns ett samband mellan att må bra på jobbet och en ökad produktion.

– Jag har inga bevis för det men när vi gör roliga saker tillsammans och lyfter blicken blir det en högre kreativitet. Fastän man gör något annat jobbar hjärnan parallellt. Som när vi var i Berlin, den resan kostade jättemycket pengar i tid men jag upplever att varje gång vi gör något sådant tar vi ett litet språng i utvecklingen som grupp.

Vem tar hand om dig som chef då?

– Jättebra fråga, visst kan det vara lite ensamt, men vi har en så platt organisation. De är bra på att ta hand om mig men jag söker även stöd utanför huset, i mentorer, till exempel folk som varit vd:ar eller som jag stött på i karriären, säger Anna Sundström.

Fakta Arbetsgivaren ska enligt föreskrifterna se till:

- att chefer vet hur man förebygger och hanterar ohälsosam arbetsbelastning.

Åsa Stöllman, psykolog på Arbets- och miljömedicin tipsar:

"Var närvarande som chef."

"Hjälp medarbetarna att prioritera."

"Vi klarar enstaka perioder av hög belastning men det måste finnas tid för återhämtning däremellan."

"Ge uppskattning."

-att arbetstagarna känner till vilka arbetsuppgifter de ska utföra.

Åsa Stöllmans tipsar:

"Tydlighet i arbetsplatsens målbeskrivning och i den anställdes uppgifter."

"Gå igenom regelbundet och kommunicera så alla vet hur arbetet ska prioriteras."

Fler tips finns på nätet: unt.se/leva

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om