Skrev bok om nordiskt fältslag
Märstabon och doktoranden Oskar Sjöström och har skrivit sin första bok. Den handlar om en av det stora nordiska krigets mindre kända men ändå mest blodiga sammandrabbningar.
Han jobbar även som museilärare på Armémuseum i Stockholm. Vid ett par tillfällen har han skrivit i Sigtunabygden om historiska händelser i trakten.
Fraustadt 1706: ett fält färgat rött är Oskar Sjöströms debutbok. Men det var egentligen en slump att han kom in på ämnet.
Slaget vid Fraustadt, då 10 000 karoliner utplånade den 20 000 man starka sachsisk-ryska armén en kall morgon den 3 februari 1706, har gått till historien som en av den svenska historiens största militära bedrifter. På tre timmar dödades 7 000 rysk-sachsiska soldater och 8 000 tog till fånga. 400 svenskar stupade i strid och närmare 1 000 sårades.
Granskade myten
Det som fick Oskar Sjöström att skriva boken var att det länge legat ett dunkel över vad som egentligen hände i slaget. En populär teori har varit att general Carl Gustaf Rehnskiöld, som ledde de svenska styrkorna, använde en så kallad dubbel omfattning. Det är en mycket svår militär strategi som går ut på att fienden omsluts på båda flankerna.
- Att Rehnskiöld ska ha använt en dubbel omfattning vid Fraustadt är en myt som lever vidare i historieböckerna. Det är märkligt att ingen historiker tidigare gått igenom källmaterialet. Där framgår det tydligt att den påstådda dubbelomfattningen är en efterkonstruktion, med syfte att få en lysande seger att framstå som ännu mer lysande, säger Oskar Sjöström.
Panik efter våldsamt svenskt anfall
Han menar att framgången i slaget snarare berodde på det oväntade och våldsamma svenska anfallet som orsakade panik i den sachsisk-ryska armén.
- Det var psykologi och tillfälligheter snarare än taktisk duglighet som avgjorde slaget. Det kunde ha slutat i nederlag för Rehnskiöld och svenskarna.
Oskar Sjöström poängterar att hans bok bygger på källmaterial från arkiv i Sverige och Dresden i Tyskland. Han har gått igenom dåtida kartmaterial, ögonvittnesbeskrivningar och dokument. I arbetet med boken besökte han slagfältet som nu som då huvudsakligen är åker.
- Det är märkligt att vara på en plats som man har läst så mycket om. Lite har förändrats i landskapet. Har man läst på, går det att se var i landskapet allting skedde.
Brev från 5 april 1706
Oskar Sjöström har även en hemsida om Fraustadt. Där kan man bland annat se fotografier från slagfältet och läsa ryttaren Michael Bångs brev till sin hustru i Österbybruk, daterat 5 april 1706.
Bång ingick i kavalleriförbandet Adelsfanan som var ett av de hårdast drabbade förbanden i slaget.
"Fast jag som mina kamrater som vistas uti en stor farlighet ibland våra fiender har dock till i dag oskadd bliven fast jag uti sista aktionen vid Fraustadt den 3 februari med sachsarne slogs då min häst blev mig undanskjuten och min kamrat Anders Qvist blev illa skjuten men är nu bättre bliven", står det i brevet
Hur skrev du boken?
- Jag presenterade idén till förlaget efter en del efterforskningar och de blev intresserade. Ett förskott gjorde det möjligt för mig att ta tjänstledigt och slutföra mina arkivstudier. Arbetet tog omkring två och ett halvt år.
Har du hittat någon med lokal anknytning som deltog?- Nej, det har jag inte. Men jag har ett projekt på gång, en uppföljare som delvis kommer att ha lokal anknytning.
Fotnot: Stora nordiska kriget pågick mellan åren 1700-1721.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!