Skridskor utan blåmärken

Gränbyhallen kan snart vara en av de platser i Sverige som erbjuder fallskydd i rinken. – Vi vill rikta oss till unga som inte har fått uppleva känslan av att bara få glida iväg på isen, säger Svante Hagström från Uppsala Allmänna Konståkningsklubb.

Foto: Pär Fredin

Uppsala2015-12-22 19:41

Det är kallt i C-hallen i Gränby. Här tog Uppsala allmänna konståkningsklubb under torsdagen emot 150.000 kronor för att kunna fortsätta tillgänglighetsanpassningen av anläggningen.

Pengarna ska gå till ett fallskydd - en räls i taket med selar som ska fånga upp skridskoåkaren innan isen gör det.

Under de senaste månaderna har elever från Labanskolan åkt skridskor i hallen. Många av dem har motoriska problem som gör att de ramlar ibland.

– Skridskor innebär blåmärken och det kan bli en negativ upplevelse som gör att man slutar. Fallskyddet gör att man vågar åka, säger Svante Hagström.

Han menar att det kan ses som en del av ett större rättvisearbete.

– Det handlar om barn och ungdomar som kanske inte fått uppleva känslan av att bara få glida iväg och hålla balansen själv. Det är glädjen i det som vi eftersträvar. Alla har samma rätt till fysisk motion, säger Svante Hagström.

Jens Siilakka är elevpedagog på Labanskolan. Idag provar han isen tillsammans med Jonathan Nilsson och Tilde Lundqvist.

– Det har väl gått olika bra för olika personer att åka. Vi har fått köra med stolar på isen en del. Man jag tror att selen kommer kommer bli ett lyft, säger Jens Siilakka.

I början på sommaren är planen att rälsen ska installeras. Det hänger på om man får in de ytterligare ekonomiska medel som saknas, vilket betyder 600.000 kronor. Hoppet ligger hos allmänna arvsfonden, dit arv som ingen gör anspråk på går. Ett krav från fonden är att projektet ska vara nyskapande för orten. Idag är det bara 14 andra orter i Sverige har en liknande konstruktion i taket.

– Den första tiden ska rälsen vara till för Labanskolan. Sen vill vi utveckla verksamheten så att skridskor kan bli en naturlig del för alla som går på särskolor i Uppsala, säger Svante Hagström.

De 150.000 kronorna är ett pris från företaget No fall. Här lyckades Uppsala-klubben motivera juryn till att få stödet. Per Adler från Svenska konståkningsförbundets projekt Jämlik ishall är på plats när värdechecken delas ut.

– Alla måste få tillgång till våra ishallar. Vi vill verkligen vända oss till nya målgrupper för att få fler unga att upptäcka skridskor, säger Per Adler.

Under det kommande året vill Uppsala Allmänna Konståkningsklubb också göra ingångarna till både rinken och hallen mer tillgänglig för personer med funktionsnedsättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om