Månskensskridsko. Smaka på ordet. Nog låter det väl romantiskt. Ett sätt att se ljuspunkter i vintermörkret både konkret och mentalt. Ett sätt att ta vara på vinterns möjligheter, den är ju här vare sig man gillar den eller inte.
Mellan 250 och 400 deltagare har kommit till evenemanget varje år och enligt Allan Forsling, aktiv medlem i Lions Sigtuna club, är åldrarna väl spridda bland deltagarna, både barnfamiljer, ungdomar och pensionärer.
– Vi har fått ställa in ett år, då hade det bildats dubbel is på fjärden. Vi avrådde alla skridskoåkare från att åka ut på isen det året, säger Allan Forsling.
Han minns första året 2003 med kanske ett historiens skimmer. Forsling målar upp med fraser som ”ordentlig vinter” ”ordentlig is” och ord som stjärnklart, vindstilla och månljust. Det går inte att ta miste på hans känsla för arrangemanget.
– Idén kommer från Falun. Vi ville förnya oss och hitta en vinteraktivitet som kunde dra in lite pengar, och jag hade en kollega som berättade om månskensturen i Falun, säger Allan Forsling.
Innan skridskoturen kommer personal från sportaffären i Sigtuna att tala om säkerhet på isen och även visa bland annat hur man hjälper en nödställd med lina. Där kan man också hyra långfärdsskridskor.
Inträdet till månskensturen är frivilligt. Pengarna som Lions får in går tillcancerforskning vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Maria Larsdotter
Skrinna på månskenstur
FAMILJ. Bättre tända ett ljus än att förbanna mörkret, sägs det. Under månskensturen den 16 februari, tänder Lions club Sigtuna inte en utan 250 marschaller runt skridskobanan för i år är det tioårsjubileum.
Säkerhetsutrustning för en dag på isen
1. Isdubbar med visselpipa
2. Ryggsäck med midje– och grenrem.
3. Säkerhetslina på ryggsäcken + kastlina
4. Ispik
5. Allra viktigast, åk aldrig ensam
Källa: Sigtuna sport och uteliv
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!