Skuldfrågor vanliga för Konsument Uppsala

I år fyller Konsument Uppsala 30 år. Verksamheten speglar samhällsförändringen och förändrade konsumentbeteenden. I dag behöver folk snarare hjälp att ta sig ur avbetalningsträsket än råd om vilken tvättmaskin de skall välja.

I år firar Konsument Uppsala 30-årsjubileum. Från vänster ses rådgivarna May Strandberg, Maria Hillver, Carina Mattsson och Kåre Forsberg.

I år firar Konsument Uppsala 30-årsjubileum. Från vänster ses rådgivarna May Strandberg, Maria Hillver, Carina Mattsson och Kåre Forsberg.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-04-20 18:00
Under senare år har tvister om hantverkstjänster blivit vanligare, och ligger nu konstant.
Konsumentrådgivarna Kåre Forsberg, May Strandberg och Maria Hillver, och budget- och skuldrådgivare Carina Mattsson tror att fenomenet är kopplat till "fixa hemmet-trenden".

Tvisterna handlar oftast om att jobbet inte blivit färdigt eller missnöje med resultatet eller priset.
- Problemet är att skriftligt avtal ofta saknas. Om alla skrev avtal med hantverkare skulle många tvister aldrig uppstå, kommenterar Maria Hillver.
Både marknaden och konsumenternas beteende har förändrats under åren. Tempot och köptrycket är hårdare, försäljarna tuffare, och försäljningsmetoderna mycket aggressivare.
- Hastigheten i konsumentköpen har drivits upp, säger Kåre Forsberg.
- Eftertänksamheten är betydligt lägre, säger May Strandberg.
- Och rätt som det är har man hamnat i en situation där man sagt ja, sammanfattar Carina Mattsson.

Under hela Konsument Uppsalas historia har bilköp och bilreparationer varit ett återkommande tvistemål, och är i dag drygt 15 procent av klagomålen.
Det är ett tvärsnitt av befolkningen som kontaktar Konsument Uppsala: män, kvinnor, invandrare, äldre och yngre. Internet har gjort att folk i dag ofta skaffar sig information på egen hand inför ett köp, dock med ett undantag:
- Uppsalaborna kommer fortfarande ofta för att få veta vilken dammsugare som är bäst, säger Kåre Forsberg.
En annan återkommande fråga som enligt May Strandberg ställts i princip varenda dag under de 30 åren handlar om ångerrätten. Den lagliga rätten gäller enbart vid internetköp, hemförsäljning, postorderförsäljning och telefonförsäljning.
- Aldrig i en butik om man inte kommit överens om det, säger Maria Hillver.

Men den verkliga förändringen är avregleringen på marknaden för bland annat el- och telemarknaden - att folk i dag i så stor utsträckning skriver på bindande avtal; på mobil, telefon, betal-tv-kanaler. Samtidigt har man andra avbetalningar och bankkrediter.
- Avtal är bindande. Det gäller att läsa även det finstilta innan man sätter sin namnteckning på avtalet, säger May Strandberg.
Carina Mattsson ser i dag tendenser till en upprepning av "det glada 80-talet". Det är lätt att få lån, och det finns många aktörer förutom bankerna.
- Skillnaden mot 1980-talet är att den som inte kan få lån i en traditionell bank kan få lån på annat håll, av finansbolag eller via internet eller via sms-lån.

Dessutom kräver lånet nästan ingen ansträngning att ta lån. Allt sker per automatik. Man behöver inte ha kontakt med någon, det räcker ofta med en namnteckning.
- Det är lätt att hamna i situationer där man ångrar sig. Vi ser konsekvenserna. Det är inte bara ungdomar som önskar att de aldrig tagit sms-lån, säger Carina Mattsson.
- Väldigt många vi möter i budget- och skuldrådgivningen mår oerhört dåligt, tillägger Kåre Forsberg.
Det kan handla om människor som blir sjukskrivna eller arbetslösa, men ändå vill leva på samma nivå som tidigar.e
- Om man har ont om pengar är det ännu svårare att säga nej till sina barn eftersom man har så dåligt samvete. Man tycker inte att barnen skall behöva lida.

Då kan det bli en födelsedagspresent på avbetalning, och så fastnar man i ekorrhjulet, Vi hjälper ungefär 400-500 personer varje år med skuld- och budgetfrågor, säger Carina Mattsson.
Många är här av helt andra skäl en barnens födelsedagspresenter. Med höga krediter sedan tidigare räcker det med skilsmässa, arbetslöshet, sjukskrivning eller i värsta fall ett dödsfall för att ekonomin ska krascha.
- Det är väldigt många människor som inte har en buffert för oförutsedda händelser. Vi har nog hjälpt över 5 000 personer i Uppsala sedan verksamheten startade i stor skala genom skuldsaneringslagen 1994, säger Kåre Forsberg.
Bästa råden:
Konsumentrådgivarnas bästa råd
1. Hur illa det än är: betala alltid hyra och el.
2. Läs avtalet innan du skriver under.
3. Var rädd om din namnteckning.
4. Spar alla kvitton.
5. Tänk efter före.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om