Skulle bluffas om miljonvinst

Emile Wolters fick ett brev på posten med en storvinst från ett spanskt lotteri. Han skickade in sina uppgifter och några dagar senare fick han ett telefonsamtal från Spanien.

I oktober fick Emile Wolters ett brev som en lotterivinst på sex miljoner kronor.

I oktober fick Emile Wolters ett brev som en lotterivinst på sex miljoner kronor.

Foto: Björn Ullhagen

Uppsala2008-12-27 12:07
- Jag skulle bara betala en avgift så skulle jag få sex miljoner, säger Emile Wolters.
Det var i oktober som Emile Wolters fick ett brev till sitt gotländska sommarhus. Det hade ett spanskt frimärke med stämpel och i kuvertet låg ett brev från "El Gordo", ett spanskt storlotteri. Nu är han tillbaks i Uppsala och visar upp och brevet som ser ovanligt äkta ut. I brevet fanns instruktioner om att ringa en agent för att få tag på vinsten på 615 000 euro. Emile Wolters anade att något var lurt, men var nyfiken och följde anvisningarna.
- Jag ringde upp en man som hette Paul Domingo. Han gratulerade mig till vinsten och sa att Banco Bilbao skulle ringa mig dan därpå för att ordna med utbetalningen.

Mycket riktigt: dagen efter ringde en Don Rosario Borgetto och gratulerade. Ett par dagar senare kom ett brev som sa att problem hade uppstått och att Emile Wolters skulle sätta in 60 000 på ett konto för att få sina pengar. Efter ännu ett telefonsamtal till herr Borgetto fick det vara, leken var slut.
På Uppsalapolisen har man tidigare fått in många anmälningar om lotterier av den här typen, men de har blivit allt färre.

- Faktum är att vi pratade om det här i morse. Det har inte varit speciellt många anmälningar, någon enstaka kanske. Det är inte som tidigare. Då kom det in många fler, säger Christer Nordström på Uppsalapolisen.
Men det beror inte på att bedrägeriförsöken blir färre, snarare tvärtom.
- Det finns förmodligen ett stort mörkertal. Tack vare att vi varnat så mycket river folk sönder brevet eller slänger mejlet i stället för att anmäla. Då har vi uppnått vårt syfte tycker jag.

Hans råd är ändå att polisanmäla, men framför allt att inte skicka in några som helst typer av uppgifter. Polisens möjligheter att komma åt dem som ligger bakom är begränsade, för att inte säga obefintliga.
- Det är väldigt svårt att komma åt förövarna, de kan ju befinna sig precis som var som helst i världen. Just därför att brotten är så svårutklarade har vi satsat på att varna folk, säger Christer Nordström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om