Skydd för dricksvattnet stoppar broplaner

Länsstyrelsen stoppar planerna på en ny bilbro söder om Islandsbron i Uppsala. Biltrafiken från bron skulle utgöra ett hot mot hela Uppsalas dricksvattenförsörjning, enligt myndigheten.

Uppsala2012-03-07 06:00

Den nya bilbron planeras i Kungsängsesplanadens förlängning, med anslutning till Sjukhusvägen på Fyrisåns västra sida. Det innebär att cirka 15 000 fordon per dygn skulle passera strax intill Uppsalaåsen vid Ulleråkersvägen, intill Studenternas idrottsplats. Enligt länsstyrelsen skulle den planerade breddningen och förstärkningen av vägen ske mindre än tio meter från brunnar som används för att pumpa dricksvatten ur åsen. 
Området ligger inom inre skyddszon för vattenskydd och kommunen har begärt dispens för de markarbeten som krävs i området, men länsstyrelsen har nu beslutat avslå ansökan. Kommunen har bland annat pekat på att vägen ska byggas med ett omfattande skydd för vattentäkten, som i själva verket ger ett bättre skydd än dagens förhållanden.

Länsstyrelsen stödjer sig bland annat på ett yttrande från statliga Havs- och vattenmyndigheten som anser att det inte är möjligt att bygga bort riskerna för Uppsalas vattentäkt som trafiken från bron innebär. Både under vägbygget och när trafiken släppts på kommer risken för föroreningar av vattnet att öka, enligt myndigheten, som anser att varken täta diken eller andra åtgärder kan eliminera faran.
Även Sveriges geologiska undersökning (SGU) pekar på riskerna med en trafikökning så nära åsen. Om Ulleråkersvägen ändå breddas och byggs om för att ta emot biltrafiken så bör den flyttas österut, närmare idrottsplanerna, enligt SGU.
För den borgerliga majoriteten som står bakom planerna på en bilbro innebär länsstyrelsens beslut en allvarlig motgång. Gatu- och samhällsmiljönämndens ordförande Stefan Hanna (C) anser att det fanns goda skäl för att ge dispens till vägombyggnaden:
–  Vårt eget vattenbolag menar ju att det blir ett bättre vattenskydd än i dag, när vi bygger barriärer för att skydda vattnet. Nu får vi ta ställning till om vi ska överklaga länsstyrelsens beslut.

Ett alternativ som diskuterats är att enbart öppna bron för kollektivtrafik. Det skulle innebära mindre trafik, men samtidigt inte skapa den avlastning av citytrafiken som är ett viktigt argument för broförespråkarna. Oppositionen är motståndare till en ny bro för biltrafik och anser att den ökar trafikmängden:
–  Vi är inte förvånade över länsstyrelsens beslut. Bortsett från risken för vattentäkten finns flera andra negativa effekter med en bilbro, bland annat ökande utsläpp, säger nämndens andre vice ordförande Erika Karlénius (MP).
Kommunen har tre veckor på sig att besluta om man ska överklaga länsstyrelsens beslut. I så fall prövas frågan av mark- och milljödomstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om