När försommarsolen värmer kliar det i de gröna fingrarna. Många vill helst av allt göra trädgården sommarfin och sätta ut nyinköpta blommor och grönsaksväxter. Men det vanligaste misstaget är att man planterar dem alldeles för tidigt.
– Brännskador och köldskador på växterna är vanliga skador. Många förstår inte att en planta som har stått inne i värmen måste få tid att vänja sig vid ljus, vind och temperatur, säger Ann-Catrin Thor, trädgårdsrådgivare och ordförande i Uppsala Trädgårdssällskap.
I Mellansverige präglas försommarens nätter av frost och kyla, enligt bondepraktikan så kallade järnnätter. I regel inträffar det i mitten av maj, men även under den första veckan i juni, samt i mitten av månaden.
Trots det kalla vädret är det många växter som kan stå ute, men då gäller det att man har koll på temperaturen och att man tar in dem under natten. Det går även att köpa fiberdukar som man lägger över plantan under nollgradiga eller kallare nätter.
– Du kan sätta ut sommarblommor, men då måste man också var beredd att skydda dem mot frosten och i värsta fall även köpa nya, säger Ann-Catrin Thor.
Inger Filipsson är trädgårdsmästare på Funbo plantskola utanför Uppsala. Hon får ofta frågor om när man kan sätta ut sina plantor.
– I år är det en ovanligt kall maj, men det går fortfarande att plantera kryddor som tål att stå ute på balkongen eller altanen, säger Inger Filipsson.
Hon nämner timjan och dragon som exempel på köldtåliga kryddväxter.
– Sommarblommor och ätbara grönsaksväxter som tomatplantor och basilika kan vi vänta med att sätta ut tills nätterna är frostfria. Träd och buskar kan man däremot plantera redan i april fram till och med skolavslutningen i juni, säger Inger Filipsson.
Köper man till exempel rosenbuskar och planterar dem nu slår de ut lagom till månadsskiftet juni-juli.
Och vad gäller buskar finns det många exempel som även trivs i en stor kruka på balkongen.
Med ett ofta skyddande tak har balkongen blivit en plats där man faktiskt kan odla det mesta. Bärbuskar på stam och vinrankor i kruka är ett par exempel på allt som du kan pynta balkongen med.
– Du kan odla nästan vad som helst. En balkong är ofta mer skyddad än en trädgård, så odlingsmässigt är det en bra plats. Eftersom den är skyddad räcker det ofta med att ställa in plantorna mot väggen för att de ska klara av nattens kyla, säger Ann-Catrin Thor.
Med buskar, träd och kryddor skapar man kanske inte den färgrikaste balkongen eller trädgården i kvarteret. För den som vill ha lite färg kan man alltid sätta ut perenner, som vissnar på vintern och blommar på våren, till exempel vitsippor.
Och så finns det alltid klassiska penséer att tillgå i väntan på att få plantera ut sommarblommorna.
– Penséer är köldtåliga och klarar upp till fem minusgrader. Efter några veckor är det bara att byta ut dem mot andra blommar, säger Ann-Catrin Thor.