Det anser Stig Rådahl (M), ordförande i nämnden för vuxna med funktionshinder. Boendet för våldsutsatta kvinnor måste antingen få större lokaler eller minska på antalet platser, enligt en utredning.
Det skyddade boendet Siri har så pass högt tryck att man kan tvingas säga nej till tre kvinnor per dag.
I dag behandlar nämnden för vuxna med funktionshinder en utredning som rör boendets framtid. Men Stig Rådahl tror inte att det blir något beslut. Kommunens tjänstemän måste utreda vidare hur man ska hitta den bästa lösningen för boendet.
– Vi kommer med största sannolikhet att återremittera ärendet. Vi ser inte en neddragning som ett alternativ. Det är naturligtvis brådskande att hitta en lösning, men vi kan inte bara springa i väg och göra något utan att hitta bästa lösningen.
Inte heller Inger Olsson, enhetschef vid boendet, ser platsminskning som en bra lösning.
– Vi hade en diskussion med tjänstemännen om det när vi inte hade samma tryck. Men eftersom vi numera får tacka nej till att ta emot kvinnor så känns det alternativet inte bra.
På boendet vistas kvinnor som på grund av hot håller sig gömda. I många fall har de även barn i förskoleåldern med sig till boendet. Ett problem har dock varit att lokalerna inte är tillräckligt anpassade för de 75–100 barn per år som vistas på boendet.
Utredningen konstaterar att det under flera års tid varit mycket barn på Siri. Under 2010 var det i genomsnitt 15 barn per månad. Redan 2006 skrev barnombudsmannen till nämnden och påtalade behovet av anpassning av lokalerna och personalkompetens för att stödja barnen.
– En tillbyggnad skulle ske framför allt för barnens skull. Det som saknas i huset är ett aktivitetsrum av det slag som man har på en förskola, säger enhetschefen Inger Olsson.
Nämnden har att ta ställning till flera alternativa förslag: bygga helt nya lokaler, göra en utbyggnad av de befintliga, eller att minska på platsantalet för att frigöra yta i de befintliga lokalerna. Målsättningen är just att få mer utrymme till samlingsrum och lekrum. Att bygga nytt beskrivs som det mest kostnadskrävande, men också med fördelen att man bättre kan anpassa
lokalerna utifrån verksamhetens behov.
– Barnen lider inte av dagens situation och i utvärderingarna har inte kvinnorna tyckt att barnen haft det dåligt här. Men det skulle vara en kvalitetsförbättring. Jag tror att vi alla skulle känna oss nöjda med en tillbyggnad. Vi skulle kunna göra fler aktiviteter som är lite mer organiserade som på en förskola, säger Inger Olsson.
Boendet har även flaggat för behovet av mer barnkompetens i personalgruppen, till exempel någon med förskollärarutbildning.
Skyddat boende under utredning
Större lokaler för det skyddade boendet Siri – eller ett minskat antal platserAtt minska på antalet platser vid det skyddade boendet Siri är otänkbart.
FAKTA
Riktar sig till våldsutsatta kvinnor
Kvinnoboendet Siri riktar sig i första hand till våldsutsatta kvinnor och deras barn i Uppsala och Knivsta kommun. I mån av plats tar man även emot kvinnor och barn från andra delar av landet.
Under förra året vistades 200 kvinnor på boendet. 153 av dessa kom från Uppsala kommun. Antalet barn förra året var 211, varav 146 från Uppsala.
Under 2010 var platserna belagda till 75 procent. Under första kvartalet 2011 har platserna varit belagda totalt
cirka 90 procent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!