Estabrak Alhendi och Haider Jasim berättar att de träffades för exakt två år sedan i Bagdad. Han var där och hälsade på släktingar. Hon bodde i grannhuset.
– Jag såg henne och bad att få träffa henne. Hon var en snygg tjej och hade gått på universitetet, berättar Haider Jasim.
– Han var snygg och mitt hjärta gillade honom direkt, säger Estabrak Alhendi.
Mindre än ett år senare var de gifta. Nu pluggar hon svenska på SFI och han jobbar på restaurang. De bor i Örsundsbro och väntar sitt barn i slutet av juni.
Känner ni er mer kära nu när det är vår?
– Ja, man blir lite mer kär. Vi går ut och dricker kaffe och gör trevliga saker, säger Haider Jasim.
När de ska förklara vad kärlek är säger Estabrak Alhendi att kärlek är något roligt i det här livet och att den måste vara besvarad. Maken instämmer. Han tror att man kan välja vem man ska bli förälskad i, eller åtminstone vem man ska uppvakta. Det som sedan håller kärleken vid liv är att få barn och ta hand om dem, att tänka på framtiden tillsammans, att man lever bra och kommer överens.
– Och om det blir problem måste man lösa dem, säger Haider Jasim.
Estabrak Alhendi tillägger att kärleken växer av sig själv.
– Med tiden blir det mer och mer kärlek, säger hon.
Lena och Kalle Andersson har hållit ihop betydligt längre, i över 50 år. Vi hittar dem på Gamla Torget i Uppsala där de sitter och lapar eftermiddagssol utan brådska på en bänk. Båda är infödda Uppsalabor. De har två barn. Hon är pensionerad butikssäljare och han har arbetat som fastighetschef på Uppsalahem och vd på Sigtunahem. De träffades på dans i Folkets hus, intill Uppsala stadsteater. Om det var 1963 eller 1964 är de osäkra på. Hur som helst ingick de båda i ett stort gäng ungdomar och blev inte ihop på en gång. Men efter ett tag frågade Kalle om han fick följa Lena till hennes port, och på den vägen är det.
Vad är egentligen kärlek?
– Att man tycker om varandra, kommer bra överens och passar ihop. Att man tycker lika och tycker om att resa tillsammans. Och att äta god mat ihop, svarar Lena Andersson.
– Ja, det är viktigt, instämmer Kalle Andersson.
Vad de föll för hos varandra kan de inte sätta fingret på.
– Det var hela människan, säger Lena Andersson.
– Ja, så var det, säger Kalle Andersson.
Hur får man kärleken att hålla i sig då?
– Det bara flyter på, svarar Kalle Andersson.
Hustrun tycker att det krävs lite mer.
– Man måste vara lite alert och hitta på saker tillsammans, resa och laga god mat tillsammans och umgås med vänner, säger hon.
Meningen med kärlek tycker de är att stödja och hjälpa varandra livet ut. För dem är det viktigt att vårda relationen, för de har alltid varit helt inställda på livslång kärlek. Att byta partner skulle vara stökigt och jobbigt tycker Kalle Andersson.
Evolutionärt kan man anta att kärlek syftar till att vi ska vilja para oss och ta hand om barnen och varandra så att vår art överlever. Men är vi slavar under hormoner och feromoner eller kan vi välja att bli förälskade och i vem? Det diskuterades i Filosofiska rummet i radions P1 den 28 mars. Frågan om vi kan välja vem vi ska bli kära i fick inte direkt något svar, men de tre i panelen formulerade vad kärlek är.
Poeten och författaren Bob Hansson, som har skrivit boken Kärlek, hur fan gör man?, definierade kärlek som en varm känsla och en glädje över att finnas, i kombination med behov av trygghet och kontroll, av sex och att leva upp till sociala normer.
Författaren Lena Andersson beskrev kärlek som starkt välbefinnande och harmoni. Hon menade att vi söker kärlek när vi upplever brist på välbefinnande eller vill komma till nästa nivå i välbefinnandet.
Håkan Fischer, professor i biologisk psykologi, ser kärlek som en kombination av tre faktorer: passion, intimitet och engagemang. Med andra ord sex, närhet och att planera framtiden tillsammans. I radioprogrammet konstaterade han att vi är sociala varelser och att det är en stark drivkraft att vilja stanna i en kärleksrelation. De flesta klarar inte ensamhet, menade han.
För att få svar på frågan om vi kan välja vem vi ska bli förälskade i, dyker vi på ett par som sitter på den gungande pontonbryggan i Svandammen. På bordet står en ståltermos och en röd digestiveburk. Måsarna skriker och i en barnvagn sover tolv dagar gamla Zack. Paret tror inte att man kan välja vem man ska bli förälskad i. Logiskt tänkande är inte inkopplat hävdar de bestämt och tar sig själva som exempel.
– Du var för ung, säger Freddie Norman.
– Du var för dryg, kontrar Ellinor Sundell och skrattar.
De blev ihop på dansstället Flustret ett stenkast bort, för två och ett halvt år sedan. Han är projektchef och hon nyutexaminerad ekonom. Deras bebis har fått kärleken att djupna.
– Att Ellinor klarade förlossningen imponerade på mig. Jag blev mer kär av det. Hon är en sådan superkvinna, säger Freddie Norman och tittar kärleksfullt på superkvinnan genom solglasögonen.
– Ja, det är stort att få barn, säger Ellinor Sundell.
Kärlek är också stort. Hon försöker sig på en definition.
– Kärlek handlar om att vilja dela saker och att man saknar den man älskar när den inte är med.
Freddie förklarar kärlek med att man inte sätter sig själv i första rummet när man älskar någon.
Förälskelse är mer i början, tycker de. Men sedan sonen Zack kom känner sig Freddie förälskad igen. Dessutom blir han mer kär på våren.
– Då kommer känslorna fram. Man är lyckligare liksom. Nu är till och med morgnarna bra.
Båda tycker att kärleken stärks av att man gör saker tillsammans men ändå har tid för sig själv, av att man lyfter varandra och påminner sig om vad man tycker om hos den andra.
– Det är bra att vara ifrån varandra ibland. Saknad är en skön känsla. Det är lätt att ta varandra för givet, det ska man göra men det är bra att få en påminnelse ibland, säger Freddie Norman.
Meningen med kärlek är egoistisk hävdar han, "som allt annat".
– Meningen är att må bra. Om man sedan gör någon annan glad är det bra.
Och så är kärlek bra ur fortplantningssyfte, påpekar han.
För Ellinor Sundell handlar kärlek mycket om lycka.
Utan kärlek skulle vi gå under hävdar poeten Bob Hansson. Då syftar han även på kärleksfulla relationer där man inte ligger med varandra, till exempel på jobbet, i vänskap och mellan förälder och barn. Han konstaterar att kärleken gör att vi samarbetar och håller oss vid liv.