Slår döden till på Sävjaskolan?
Foto:
När IF Metalls tidning Dagens Arbete i senaste numret granskar arbetsmiljön på 330 000 svenska arbetsplatser är det mot bakgrund av att arbetsmiljöproblemen i landet blir allt allvarligare - samtidigt som Arbetsmiljöverket får minskade anslag.
Det är tungt anslag i DA:s granskning. En mörk bild från uppländska Österbybruks sågverk täcker första nyhetsuppslaget och bildtexten antyder att här, på en av Sveriges farligaste arbetsplatser, har nog åtminstone ett par arbetare fått sätta livet till. Rubriken lyder: "Var slår döden till nästa gång?"
Dagens Arbetes granskning har fått ett enormt mediegenomslag. Dock inte i UNT, trots att fem av de fjorton farligaste arbetsplatserna i Sverige ligger i Uppsala län. Kanske för att vi började ana oråd när vi såg listan.
Sveriges farligaste arbetsplats är enligt Dagens Arbete Sävjaskolan i Uppsala. Är det där döden ska slå till nästa gång? Har den slagit till förut?
En annan av Sveriges farligaste arbetsplatser är ett gruppboende i Kungsängen.
Enköpings allra säkraste arbetsplats är räddningstjänsten. Den farligaste är Sportbaren. Det kunde man väl ha anat. Eller vänta, borde det inte vara tvärtom?
Österbybruks Sågs tre anställda har inte förolyckats i arbetet. En olycka inträffade förra året och Arbetsmiljöverket har hotat med vite om 150 000 kronor om inte vissa brister åtgärdas. Det är inget att vifta bort. Det är inte heller den dåliga arbetsmiljön på Sävjaskolan. Men frågan är om dålig ventilation i en slöjdsal (som dessutom åtgärdades redan för två år sedan) verkligen är tillräckligt för att skolan ska klassas som Sveriges farligaste arbetsplats.
Skolans rektor Ewa Hjelm berättar att hon inte känner sig rädd för att gå till skolan, och hon har inte hört talas om att det skulle ha skett några arbetsrelaterade dödsfall på skolan.
DA:s granskning bygger på interna uppgifter från Arbetsmiljöverket och många av dem är fler år gamla. Listningen bygger på poäng som Arbetsmiljöverket sätter för att hålla koll på vilka arbetsplatser som kan vara värda besök. Tjänstemän på verket avfärdar granskningen som "helt missvisande", och generaldirektör Sjöberg berättar i ett pressmeddelande att ett högt poängtal inte är liktydigt med eftersatt arbetsmiljöarbete.
Arbetsmiljö är svår att kvantifiera men tillförlitlig statistik från Arbetsmiljöverket visar att den som löper störst risk att förolyckas i samband med arbete är en man, anställd vid ett litet företag eller egenföretagare, 55 år fyllda och verksam inom byggbranschen eller på jord- och skogsbruk. Han jobbar sannolikt inte på Sävjaskolan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!