Det sägs att det beställs en pizza i sekunden på nyårsdagen här i landet. Och i en tid när inget riktigt är som det brukar kan det vara på sin plats att sätta de egna pizzabagarkunskaperna på prov. Yuri Soghomonyan, som i våras öppnade hajpade Paesano i Sala backe, en av få certifierade napolitanska pizzerior i Sverige, hjälper dig på vägen.
– Vi gör pizza enligt traditionen, men det går att göra riktigt bra pizza hemma också. Man behöver bara några enkla grejer. Det viktigaste är att alla råvaror är av bra kvalitet, säger han.
Det första att lägga kärlek på är degen. När det kommer till riktig napolitansk pizza ska den jäsa i 48 timmar, men riktigt så länge krävs inte för hemmabagaren.
– Den långa jästiden gör att degen inte fortsätter jäsa i magen och ger en pizza med fluffiga, luftfyllda kanter. Vi jäser degen i två dygn, hemma ska man helst låta den kalljäsa över natten. Degen är a och o för en bra pizza.
Och vad är receptet på en bra deg?
Jo, Yuri Soghomonyan tipsar om att blanda 1 kilo mjöl, 7,5 dl kallt vatten, 25 gram salt och 2 gram färsk jäst. Ingen olja, inget smör. Och låt kalljäsa över natten.
Nästa steg är en bra tomatsås. Här är det viktigt att den inte blir för vattnig och till skillnad från vad många tror behöver tomatsåsen inte kokas ihop.
– Köp lite finare tomater på burk, gärna San Marzano som plockas under juni och juli och är lite sötare. Sen är det bara att öppna burken, mosa tomaterna med händerna och blanda i lite salt. Det får gärna vara kvar lite kött från tomaterna.
När pizzabotten är täckt i tomatsås – undvik helst att få sås ut mot kanterna – är det dags att toppa med mozzarella. Några droppar olivolja och eventuellt några blad färsk basilika sedan är pizzan redo att ställas in i ugnen.
På Paesano, där ugnen är drygt 500 grader varm, behöver pizzan bara stå inne i knappt en minut. I ett vanligt kök rekommenderar Yuri Soghomonyan att man brassar på så varmt det går.
– I 250 grader är det lagom om pizzan står inne 10-12 minuter. Vill man kan man sedan lägga på färska råvaror, som skinka, när pizzan redan är gräddad. Det är viktigt att göra i den ordningen. Om man avslutar med osten blir det i stället mer som en gratäng.
Finns det några "no no's" på pizza?
– Jag skulle inte ha ananas eller banan på pizza. Och absolut ingen sås, exempelvis bearnaise.