Visningen av försvarsverken vid Uppsala slott ingår i evenemanget Hemliga rum som på lördagen arrangeras över hela landet. Under en dag öppnar Statens fastighetsverk dörrarna till 15 platser som annars är stängda för allmänheten. I Uppsala visas de två försvarsverken, bastionerna, vid Slottet. På sin tid, för 450 år sedan, var de bland de modernaste försvarsanläggningarna i norra Europa, byggd efter italienskt mönster.
Hemligheten var vrårna och de spetsiga utåtvinklade murarna. På så sätt uppstod inga döda vinklar vid murverket där en fiendehär kunde ta skydd. Utanför Slottet fanns på så sätt inte en trygg plats för inkräktare. Konstruktionen minskade dessutom risken för Slottets försvarare att träffas av eld från de egna.
Men förmågan hos Uppsalas försvarsverk prövades aldrig på allvar. När maktpolitiken stabiliserades i Europa och Sverige, om än tillfälligt, blev Uppsala slott mer av en representationsbyggnad.
Möjligen användes bastionerna i stället som fängelsehålor under en tid.
Gräsgården, med ingång från södra slottsporten, är det större försvarsverket av de båda och har sedan tidigare varit öppen för allmänheten med visningar och utställningar.
Hemligast är bastion Styrbiskop, belägen rakt under Gunillaklockan. Innanför de kala och fuktiga tegelväggarna bakom träporten är det lätt att förledas tro att tiden tagit paus någon gång vid mitten av 1500-talet. Då stod bastionen färdig att försvara slottsbygget som ännu pågick på åsryggen. Något av den känslan hoppas dagens förvaltare kunna bjuda lördagens besökare:
– Här nere har soldaterna arbetat och troligen också bott under långa tider.
I dag upplever nog många att bastionen mest är en plattform för Gunillaklockan och tänker inte på att det finns ett helt försvarsverk härnere, säger Lars-Erik Berglund från Statens fastighetsverk, när han kliver in under det delvis raserade valvtaket mellan bastionens två våningar.
Samtidigt vill han inte sprida alltför uppskruvade förväntningar bland besökarna. Här finns en smal ingångshall, den stora salen med sina tegelväggar och några kanonöppningar, men inga spår av våldsamma slag, inga utställningar eller yttre dramatik. Den enkla stentrappan till övervåningen kommer att vara avstängd av säkerhetsskäl. I gengäld bjuds besökarna på dramatiserade visningar, ljussättning och tidsenliga vapen:
– Man ska vara klar över att det är en ruin som vi visar, men laddad med historia. Förhoppningen är att vi kan ge en levande bild av Slottets betydelse som maktcentrum samtidigt som vi bjuder på en trevlig familjedag och ett utflyktsmål, säger Lars-Erik Berglund.
Bastion Styrbiskop står öppen hela dagen, men av säkerhetsskäl släpps bara ett begränsat antal besökare in åt gången. Vid fyra tillfällen ges dramatiserade visningar. I bastion Gräsgården erbjuds guidade visningar på fasta tider, också med begränsat antal besökare. Mer information på hemsidan www.hemligarum.se.
Slottets dolda rum visas
I morgon öppnas portarna till de en gång hypermoderna försvarsverken vid Uppsala slott, som aldrig kom till användning i skarpt läge. Nu får allmänheten en sällsynt chans att uppleva 1500-talsmurarna inifrån.
Lars-Erik Berglund, Statens fastighetsverk.
Foto: Nina Leijonhufvud
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!