Nu är Slottskällans bryggeri ordentligt igång med att komma tillbaka till Uppsala, något man hoppades redan vid flytten i början av året. Nu vill man också kombinera med en restaurang.
Slottskällans Bryggeri var tidigt ute i den nya boomen för lokala mikrobryggerier, redan 1997 drog man igång verksamheten. I början av detta år lade man dock ned tillverkningen i lokalerna i Uppsala.
Petri Karhukorpi är vd för Coppersmith’s som är nya ägare till varumärket.
¬Jag startade bryggeriet Coppersmith's i Västerås år 2014. För ett par år sedan kom jag i kontakt med Slottskällans Bryggeri och Anders Slotte som hade drivit Slottskällan de senaste åtta åren. Slottskällans bryggeri var i mycket dåligt skick och ägaren orkade inte riktigt driva företaget vidare. Vi började diskutera om Slottskällans framtid, som såg väldigt dystert ut. Diskussioner resulterade att Coppersmith's köpte Slottskällans bryggeri i början av 2017, säger Petri Karhukorpi.
Vad var specifikt problemet med lokalerna?
¬ Någon säker livsmedelsproduktion kunde inte bedrivas i Boländerna. Vi flyttade produktionen tillfälligt till Coppersmith's lokaler. Efter sommaren har vi börjat leta efter lämpliga lokaler i Uppsala. Vad vi är ute efter är centralt placerad lokal som ska bli Slottskällans bryggeri.
¬ Så just för tillfället producerar vi Slottskällans öl i Västerås, men även hos andra bryggerier i Uppsala, tills vi hittar nya ändamålsenliga lokaler.
Så Uppsalaborna kan räkna med att Slottskällan kommer tillbaka som varumärke i Uppsala?
¬Vi har diskussioner med ett par krögare och tanken är att vi har restaurang i anslutning till bryggeriet.
Coppersmith har växt snabbt och siktar produktionsmässigt på att i 2018 producera 1 miljoner liter.