SLU-byggen ger intern kritik

3,5 miljarder kronor i nybyggnationer gör att det knakar i fogarna på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Det är kontroverserna runt notan för byggfesten som skapar så starka spänningar. Men bilden av hur det kunnat bli så här går i sär.

Martin Melchersson, Lisa Sennerby Forsse, Sofia Lloyd, Hans Antonsson.

Martin Melchersson, Lisa Sennerby Forsse, Sofia Lloyd, Hans Antonsson.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2012-05-30 11:56

Spaden som prytts med en plakett vid varje första spadtag är nästan full. Under onsdagen fick den ännu ett minnesmärke på sig. Då togs första spadtaget för SLU:s nya huvudbyggnad, som för 630 miljoner ska byggas mitt på det omdanade Campus Ultuna.

Totalt investerar fastighetsägaren Akademiska hus 3,5 miljarder kronor i nybyggen i Uppsala som SLU hyr. Därtill kommer forskningsbondgården i Lövsta för nästan 400 miljoner kronor, som SLU själv äger. Frågan alla nu diskuterar är hur SLU ska klara kostnaderna.

– Tre fakulteter av fyra räknar i sin budget in ökade kostnader på grund av sina nya lokaler. För den fjärde fakulteten har det stått klart ända sedan byggbesluten togs att de inte klarar de ökade kostnaderna, utan att alla skulle vara med och betala, säger Martin Melkersson, universitetsdirektör.

Det är VH-fakulteten som bara kan betala en tredjedel av sin hyra för VH-centrum, där bland annat Universitetsdjursjukhuset och veterinärutbildningen ska inrymmas.

Förutom byggkostnaden på över en miljard tillkommer inredning och utrustning, som enligt prognoserna kommer att kosta cirka 250 miljoner, en summa som ska lånas upp, men som sedan ska betalas av institutionerna.

Byggnaden rör upp känslorna och som UNT har berättat avgår en av SLU:s högsta chefer i protest mot att alla får dela på notan. Även facket reser frågetecken.

– Ett skrytbygge, det är så många ser på VH-centrum och man kan fråga sig varför man bygger ett enormt komplex som blir dubbelt så dyrt som övriga hus. Och att det blivit så pass dyrt är en överraskning för oss, säger Lars Lundqvist, ordförande i fackförbundet Saco:s styrelse på SLU.

Han delar inte ledningens bild av vad som sades i styrelsen när besluten togs 2009.

– Redan då fanns farhågor för att detta skulle bli för dyrt. Det sades också att VH-fakulteten inte kunde få några garantier om subventionerade hyreskostnader. Ändå har de iskallt räknat med att inte behöva betala hela sin hyra själv. Men nu är det som att ledningen glömt att inga garantier gavs, säger Lars Lundqvist.

UNT har tidigare berättat att institutioner minskat personalstyrkan på grund av höjda hyror. Att då ta på sig en annan fakultets kostnader är väl magstarkt att acceptera för många, menar Lars Lundqvist. Det här skapar starka spänningar främst mellan ämnesområdena, men också mellan de olika orter som SLU finns på.

– Det knakar absolut i fogarna. Men som en person med ledningsinsyn sade till mig, så kanske det inte ens räcker. Det här riskerar att spränga SLU, säger Lars Lundqvist.

Rektor Lisa Sennerby Forsse ser nybyggnationerna som helt nödvändiga eftersom många lokaler i dag är tillfälliga eller utdömda. Men på frågan om hur kostnaderna ska fördelas över SLU, och vilka konsekvenserna kommer att bli, finns inget svar i dag, menar hon.

– Nästa år ska styrelsen lägga fram en strategi för hur kostnaderna ska hanteras. Men vi kommer förstås att först lösa det med naturliga avgångar, pensioner och färre projektanställningar.

Enligt henne står medarbetarna i skånska Alnarp bakom att alla delar på kostnaderna, medan inställningen i Umeå är en annan.

– Där har man inte varit klar över hur mycket man ska bidra med till VH-fakultetens kostnader. De tycker att vi borde ha varit mycket tydligare. Vi kan bara böja oss för det, säger Lisa Sennerby Forsse, som fortfarande inte vill kommentera chefsavhoppet.

– Det är en intern fråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om