SLU kräver 15 miljoner för sjuka hus

I över 20 år har anställda på Klinikcentrum vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, blivit allvarligt sjuka.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2013-08-31 11:02

De sjuka lokalerna på Ultuna har varit en följetong i över 20 år. Regnet har gått genom det platta taket och möglet har gjort personalen sällskap i lokalerna. Men det var inte förrän den senaste evakueringen till paviljonger 2010 som tre institutioner vid SLU bestämde sig för att kräva 15 miljoner kronor i ersättning från Akademiska Hus.

De hävdar bland annat att de betalat för hög hyra i relation till lokalernas brister, och att personal tvingats lägga betydande arbetstid på lokalfrågan. Kraven gäller de senaste årens besvär.
– När personalen började må dåligt igen kände vi att vi var tvungna att räkna ut hur mycket skada vi egentligen led, säger Torkel Ekman, tidigare prefekt vid en av de drabbade institutionerna och en av de drivande bakom de ekonomiska kraven.

Han har själv fått astma och tryck över bröstet i perioder. Mätningar visade på 15 procents nedsättning av lungkapaciteten. Det visade sig att det var flytspackel under mattan där han satt som inte torkat. Men enligt honom själv klarade han sig bra jämfört med många kolleger. Andra har helt fått sluta sitt arbete.
– Det är fullständigt skandalöst, säger Torkel Ekman.

När UNT besöker Klinikcentrum hjälper han arbetskamraten Anette Forsberg att flytta till det rum han suttit i den senaste tiden och där han varit symtomfri. Hon mår för dåligt på sitt nuvarande kontor.
– Efter semestern kom symtomen tillbaka, trots att läkare redan skrivit ut alla mediciner man kan tänka sig, berättar hon.

Torkel Ekman tror att de stora kostnaderna länge avskräckte såväl Akademiska Hus som SLU:s ledning från annat än nödlösningar och efterlyser i efterhand mer ansvarkänsla och empati från hyresvärden. Men till sist fattades beslutet att i en miljardinvestering bygga helt nytt. 
Är det inte märkligt att kraven kommer bara ett år innan ni flyttar?
– Jo, det kan man tycka. Men vi kände att vi vill göra något slags avslut. Vi anser ju också att vi betalt för mycket i hyra de senaste åren.

UNT har talat med flera personer som har tvingats lämna sitt arbete på grund av ohälsan (se text intill). De önskar att eventuell ersättning kommer de drabbade till gagn personligen. Men så kommer det inte att bli.
– De går i så fall till institutionerna. Vi kan inte driva enskilda ärenden, säger Torkel Ekman, som samtidigt förstår att det finns agg även mot SLU.
– Det var ju ingen som tog problemen på allvar i början.
SLU har krävt att ersättningen skulle betalas under sommaren, men Akademiska Hus har ännu inte betalat. 
– Vi tycker att vi tillgodosett det mesta som skrivelsen tar upp och att vi lagt ned mycket jobb på lokalerna genom åren. Vi har också tillsammans bestämt oss för att bygga nya VH-centrum, säger Hans Antonsson,
regionchef på Akademiska Hus.

På en rak fråga om Akademiska Hus inte vill betala svarar Hans Antonsson att ”vi måste lösa situationen” och att han hoppas på ”en samförståndslösning”.
– Men att få skrivelsen kändes snopet. Det är överraskande stora summor som SLU kommit fram till.

Detta har hänt
  • 2003 anmälde läkarexpertis det sjuka Klinikcentrum till Arbetsmiljöverket.
  • 2004 berättade UNT att de mest hälsovådliga lokalerna skulle stängas. Redan då var Klinikcentrum en mångårig följetong och personal vittnade om hur taket läckt vatten i nästan 20 år.
  • Under 2004 restes också krav från personalen ekonomisk ersättning från Akademiska Hus.
  • 2010 började VH-centrum byggas, med nya lokaler för forskning och undervisning samt nytt Universitetsdjursjukhus.
  • De institutioner som kräver ersättning är Kliniska vetenskaper, Ekonomi och Uppsaladelen av Husdjurens miljö och hälsa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om