SLU på plats vid klimatmötet
Nu är klimatmötet Köpenhamn i gång. Sveiges lantbruksuniveristet, SLU, har två delegationer på plats. Tongångarna inför har varit uppgivna.- Men den inställningen är inte tillåten. Vi måste trots hindren se möjligheterna, säger Helene Lundkvist ekologiprofessor, som deltar i mötet.
SLU är på plats med två grupper, en med sin rektor Lisa Sennerby Forsse och representanter från fakulteterna, och en grupp som ska hålla ett så kallat sidoarrangemang, bredvid förhandlingarna. Helene Lundkvist, professor i ekologi blir efter nyår SLU:s samordnare i klimat- och energifrågor är på mötet och hoppas på åtminstone viss framgång.
- Även om inte alla mål nås så förväntar jag mig att länderna kommer framåt i förhandlingarna, och att vi kan gå vidare därifrån med forskning, innovationer och politiska beslut, säger hon.
Syftet med SLU:s närvaro är dubbelt, att både ge och ta information.
- Vi är med för att sprida och hämta in kunskap om de heta frågorna. Men i de skarpa förhandlingarna är vi inte med, säger hon.
Inför mötet har den heta frågan varit hur man ska få med alla länder på minskade utsläpp, inom tillräckligt kort tid för att det ska få betydelse.
- Frågan är hur man gör avvägningar för att få alla att ställa om praktiskt och mentalt, såväl världspolitiskt, som regionalt och lokalt, säger Helene Lundkvist.
På uppdrag av regeringen har SLU gjort två utredningar som utgör grunden för Sveriges inställning i ett par frågor, dels om hur man ska se på utsläpp och upptag av koldioxid från skog och mark, och dels en analys av utsläpp av växthusgaser från odling av grödor för framställning av biodrivmedel.
- Den här typen av uppdrag kan öka efter mötet. Det är inte alltid givet vilka åtgärder som är bra eller inte när det gäller att begränsa växthusgasutsläpp. Vi kommer därför att behöva göra mer av systemstudier och livscykelanalyser för att veta att vi uppfyller olika nationella, europeiska eller globala överenskommelser.
Den grupp som ska hålla i ett sidoarrangemang är de forskare som utrett hur utsläpp och upptag i skog och mark ska bokföras.
- Det här är en relativt stor fråga som påverkar ländernas totala utsläppsåtaganden. Därför tror jag att det kan komma en hel del folk till vårt arrangemang, säger Mattias Lundblad, koordinator för regeringsuppdraget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!