När 40-miljonerssatsningen på nya Mini-Skansen öppnar inom kort finns studenter från SLU på plats för att med sina expertkunskaper möta besökarna.
– Hur blir gräs till mjölk, hur vet man att djuren mår bra, är hund egentligen en varg i koppel? Våra studenter ska kunna svara på den typen av frågor från besökarna, säger Johan Schnürer, vicerektor på SLU, med särskilt ansvar för samverkan.
Det här är ett exempel på samarbetet mellan Skansen och SLU. I den avsiktsförklaring som skrivits under om ett samarbete till 2016 nämns en rad samarbetspunkter: nya publikplatser på Skansen, vidareutbildning av personal, framtagning av pedagogiskt material bland annat till de 800 skolklasser som varje år besöker Skansen, med mera.
Båda parter är tydiga vinnare, menar Johan Schnürer: Skansen vill fylla sin verksamhet med ett bättre kunskapsinnehåll och SLU vill bli mer kända.
– Skansen är Sverige största mötesplats med 1 miljon besökare. Här får vi chansen att möta allmänheten och berätta om våra frågor, som livsmedel, djur, och natur, frågor som ligger Skansen mycket nära, säger Johan Schnürer.
Skansen är ju ett museum där mycket handlar om gamla tider. Är ni inte rädda för att ses som mossiga?
– Visst, den frågan har varit uppe. Men vi kan föra fram något nytt. Tänk att kunna klicka sig fram på sin smartphone för att lära sig mer om det man ser på Skansen. Och så får vi träffa nya grupper; det är trots allt Sveriges största mötesplats.