Det framgår av en studie som publiceras i veckans nummer av den ledande vetenskapstidskriften Nature.
Sedan rymdfarkosten Rosetta förra året nådde fram till 67P har dess specialkamera Osiris tagit massor av detaljerade bilder av kometkärnan. På bilderna ses sammanlagt 18 stora cirkelformade hål, som i flera fall stupar nära 200 meter brant ner i den isiga kometkärnan.
Till skillnad från nedslagskratrar på planeter, månar och asteroider finns enligt forskarna ingenting som talar för att hålen uppstått vid kollissioner med främmande föremål. I stället tror forskarna att de är ett slags slukhål, som uppstått när material från kometens yta kollapsat och fallit ner i ihåligheter i den ytterst porösa kometkärnan. Flera av hålen är aktiva och ses puttra ut stoft som uppstått när solljuset förångat material från väggarna i hålen.
Enligt forskarna är uppkomsten av slukhål och "utblåsningen" av stoft en del av en process som fortlöpande förnyar kometkärnans yta.
Hans Rickman, professor emeritus i astronomi vid Uppsala universitet, är en av konstruktörerna till filtren i Osiris-kameran och medförfattare till rapporten i Nature.
– Det är helt klart fantastiskt fina kameror vi har. De har bidragit väsentligt till utforskningen av planeten så här långt. Nu vet vi att ytan omformas mycket snabbt, till exempel genom stoft som blåser ut från ett ställe och lagras i ett annat, säger han.
Den vetenskapliga rapporten kan läsas på http://nature.com/articles/doi:10.1038/nature14564