Projektet är för dyrt, spridningen för dålig och själva idén ifrågasatt, menar han.
Nationalnyckeln skulle bli en total guide till den svenska floran och faunan i form av ett väldigt praktverk på över 100 band, fyllda med detaljerade illustrationer över Sveriges djur och växter. Det första bandet nominerades till det prestigefyllda Augustpriset och hela satsningen har kallats Sveriges största bokprojekt.
Men utgivningen, som görs av Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, har kantats av interna stridigheter och stora förseningar.
UNT har i en rad artiklar granskat Svenska artprojektet där Nationalnyckeln ingår, och bland annat visat att det saknats en beräknad totalsumma. Med de lösa utgivningsmål som angetts och med den utgivningstakt som har hållits pekade prognosen på en totalkostnad på över en miljard kronor.
Nu föreslås alltså att utgivningen av Nationalnyckeln upphör. Förslaget kommer i den utredning av Svenska artprojektet som Rolf Annerberg, tillvardags generaldirektör för forskningsrådet Formas, lagt fram till landsbygdsdepartementets ledning.
I stället för bokverket föreslår Rolf Annerberg att en helt ny digital kunskapsbas utvecklas, som inte ska vara Nationalnyckeln i digital form. Som motiv skriver Rolf Annerberg att Nationalnyckeln inte lyckats etableras sig som ett nationellt referensverk, men ändå tar en stor del av artprojektets budget i anspråk och därför riskerar att tränga undan andra satsningar vid Svenska artprojektet, som Rolf Annerberg tycker ska fortsätta att drivas och dessutom bli permanent. Samtidigt skulle spridningen av kunskaperna från artprojektet förbättras med en digital satsning.
Men Rolf Annerberg får hårt mothugg av Artdatabankens ledning, som inte känner igen sig i utredning, och som är helt emot hans förslag.
– Vi delar inte hans beskrivning av verkligheten och tycker inte att Nationalnyckeln är ett misslyckande. Vi är nöjda med spridningen och att det skulle ta några år längre än beräknat att ge ut alla band är inte så konstigt när vi samtidigt upptäckt så väldigt många nya arter som vi gjort, säger Johan Bodegård, chef för Artdatabanken.
Förutom att Nationalnyckeln bör läggas ned föreslår utredningen också att Artprojektet ska flyttas från SLU i Uppsala till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.
– Det här är båda väldigt drastiska förslag och när det gäller flytten från SLU också helt oväntat. Jag tycker att förslaget är väldigt otydligt och mer som ett slags uppkast, säger Johan Bodegård.
I Rolf Annbergs uppdrag ingick att hitta möjligheter till att minska kostnaderna på cirka 65 miljoner om året, som finansieras av departementet. I förslaget räknas med en minskning med 20 miljoner kronor om året. Johan Bodegård tycker att det här rimmar illa med andra mål.
– Biologisk mångfald ska vara prioriterat och arter är hotade. Men med mindre pengar kommer vårt arbete att gå långsammare, säger han.
I nästa vecka hålls en så kallad ”hearing” i Stockholm om utredningens förslag. Ett beslut om Artdatabankens och Nationalnyckeln framtid kommer att tas inom arbetet med nästa års budgetproposition i höst.