Slutlagat på Sunnerstaskolan
Sunnerstaskolans kökspersonal får inte fortsätta laga mat till alla skolans elever. I stället måste mat beställas. Detta eftersom köket är för litet. Sunnerstaskolan har länge velat ha ett större kök och protesterar nu mot beslutet.
Veronica Fanquist serverar fisk till några av Sunnerstaskolans 530 elever.
Foto: Hans E Ericson
- Vi kommer att överklaga. Vi tycker att vi klarar av att laga mat till alla elever och skulle vilja ha ett uppskov tills kommunenen gör något åt vårt kök, säger rektor Inger Gustavsson som hoppas att köket äntligen ska byggas ut.
- Vi kommer ju inte få färre elever, säger hon.
Det är ingen elevökning som är orsaken till miljökontorets beslut, utan nya bestämmelser i livsmedelslagen. Köket har funnits sedan 70-talet och enligt miljökontoret saknas tillräckliga förvaringsutrymmen för livsmedel och utrustning. Men framför allt är köket för litet.
I dag lagar Sunnerstaskolans husmor Therese Fernsten och hennes personal mat till 530 elever. Men från och med februari nästa år får de bara laga mat till 350 elever.
- Det känns jättekonstigt eftersom att vi har lagat till det här antalet i många år och det har funkat, säger Therese Fernsten och berättar att maten lagas i omgångar vilket gör att den är nylagad.
Får Sunnerstaskolan inte gehör för sin överklagan måste de beställa mat till 200 barn från något annat skolkök, troligtvis Gottsundaskolans eller Valsätraskolans.
- Det är klart att det är mycket bättre om maten tillagas där man ska äta den. Det är en miljöfråga att inte transportera mat, säger Inger Gustavsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!