Slutrest?

När Josefine Öqvist och Erik Berg började på Rosendalsgymnasiet lovades de, enligt dem själva, att få åka på fältstudieresa. Men nu finns risken att resan inte blir av. Skolan ska nämligen vara avgiftsfri, medan resorna delvis betalas av eleverna. Och det kan vara flera skolor i Uppsala som bryter mot skollagen.

Ressugna. Erik Berg och Josefine Öqvist vill verkligen komma i väg på den planerade fältstudieresan.

Ressugna. Erik Berg och Josefine Öqvist vill verkligen komma i väg på den planerade fältstudieresan.

Foto: Stina Olofsson

Uppsala2005-09-27 16:50
Skolan ska vara avgiftsfri. Det står i skollagen, sedan 1991. Men ändå är det flera gymnasieskolor i landet som tar in extra pengar av eleverna för olika aktiviteter.
Skolverket håller just nu på med en inspektion av Uppsala kommuns gymnasieskolor och det har visat sig att flera av gymnasieskolorna eventuellt bryter mot lagen på grund av de schemalagda studieresorna, där eleverna skjuter till pengar.

Eleverna i årskurs tre på Rosendalsgymnasiets internationella program har i flera år gjort fältstudier i u-länder. De brukar vara borta i två och en halv vecka. Skolan betalar största delen av resan. Men 3 000-3 500 kronor ska betalas av eleverna själva.
Erik Berg och Josefine Öqvist går i ettan på internationella programmet på Rosendalsgymnasiet. Deras resa var planerad att gå av stapeln på höstterminen i trean.
Men nu är det risk att resan inte blir av.
— Hela klassen är mycket besviken, det var många som valde det här programmet eftersom de verkligen ville resa, säger Josefine Öqvist.

Både Josefine Öqvist och Erik Berg tycker att det känns meningslöst att läsa u-landskunskap om de inte får åka på fältstudierna.
— Meningen med resan är inte att vi ska roa oss, utan att vi ska hjälpa till, jobba och lära oss, säger Erik Berg.
Erik Berg tycker att bestämmelsen i skollagen är konstig, men han förstår den samtidigt.
— Så klart finns det de elever som inte har råd. Men finansieringen går oftast att lösa på andra sätt än att elevernas föräldrar ska betala, genom stipendier och bidrag till exempel, säger han.
Rosendalsgymnasiet fanns inte vid skolverkets inspektion utan då hörde internationella programmet till Ekebyskolan. Rosendalsgymnasiets rektor Olle Bergh säger att han förstår hur viktig fältstudierna är för eleverna. Han menar att han gör allt för att de ska få åka.
Han hävdar också att de inte direkt har lovat eleverna att få resa utan bara berättat att andra klasser har åkt på fältstudier.

Det är inte bara Rosendalsgymnasiets elever som drabbas, utan även elever på Bolandskolan. Camilla Rohdin och hennes klass IK1a har problem med att tjäna ihop tillräckligt med pengar för att kunna genomföra sin resa som skulle ske i slutet av trean eller tvåan.
De vet inte riktigt hur mycket pengar de måste tjäna in. Det beror lite på var resan skulle gå, men minst 5 000 kronor var tror Camilla.
— Alla vill verkligen åka, men det är svårt att samla in pengar. Vi känner inte varandra så jättebra, det finns många idéer om hur man kan samla in men ingen vågar ta initiativet, säger Camilla Rohdin.
Alla kanske inte har tid eller lust att samla in pengar och lägger då hellre av sina egna, säger Camilla Rohdin.
— Men vi blir mycket besvikna om resan inte blir av, jag tror säkert att det finns elever som valt linjen för att få åka på resan, säger Camilla Rohdin på Bolandskolan.

Även Deutsche Klasse på Katedralskolan har varit uppe till diskussion. Här lägger eleverna till en summa pengar för en utbytesresa till Tyskland. Till exempel IB-programmet på Katedralskolan lyder däremot inte under svenska skollagen då det är en internationell linje.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om