Det visar forskare vid Uppsala universitet i en ny studie, som publiceras i facktidskriften Biology Letters.
– Vi vet att sångfåglar långt innan de blir könsmogna börjar träna på att lära sig den egna artens specifika sång, men hur tidigt de kan urskilja rätt ljud att fokusera sin inlärning på har inte varit känt. Med en ny teknik kan vi nu visa att halsbandsflugsnappare bara drygt en vecka efter kläckningen har förmåga att selektivt skilja ut den egna artens sång, säger Eryn McFarlane, doktorand vid Institutionen för ekologi och genetik, Uppsala universitet.
När fågelungar är så små kan man ännu inte utifrån deras beteende avgöra om de reagerar på yttre signaler som till exempel fågelsång. Däremot går det att undersöka om sådana signaler påverkar fågelungarnas ämnesomsättning genom att mäta hur mycket syre de tar upp från omgivningen.
I studien har forskarna undersökt om och hur syreförbrukningen förändrades hos halsbandsflugsnapparembryon – ja, embryon i ägg tar upp syre genom äggskalen! – och på fågelungar när de efter några minuters tystnad fått lyssna på sång från halsbandsflugsnappare, från den mycket närbesläktade arten svartvit flugsnappare eller från taloxar.
Varken hos embryona ett par dagar före kläckningen eller hos fyra dagar gamla halsbandsflugsnappare påverkades ämnesomsättningen när fågelsången spelades upp för dem.
– När fågelungarna var en vecka gamla däremot visade de en respons på sång och när de var nio dagar gamla fann vi att de selektivt svarade just på den egna artens sång med högre syreförbrukning än när de fick höra sång från talgoxar eller svartvita flugsnappare. En så tidig förmåga att urskilja den egna artens sång borgar för en korrekt sånginlärning under senare faser av livet, säger Eryn McFarlane.
Könsmogna sångfågelhanar använder sången för att locka till sig honor att para sig med. Om de inte korrekt har lärt sig den egna artens sångsätt kan följderna bli katastrofala, som när svartvita flugsnapparhanar i områden där de båda flugsnappararterna lever tillsammans ibland lär sig halsbandsflugsnappares sångsätt och lockar till sig halsbandsflugsnapparhonor som de får hybridungar med. Sedan tar det stopp eftersom alla hybridhonor blir sterila och hybridhanarna saknar spermier eller har spermier av dålig kvalitet.
– Det skulle vara intressant att i fortsatta studier undersöka om svartvita flugsnapparungar inte har samma förmåga som halsbandsflugsnapparungar att tidigt i livet särskilja den egna artens sång, säger Eryn McFarlane.
Hela den vetenskapliga artikeln kan läsas här.